måndag 25 januari 2016

Inside Amy Schumer

Det talas mycket om Amy Schumer nuförtiden, och det med all rätta. I tre säsonger har hon kört sin komediserie med namnet Inside Amy Schumer, hon skrev och spelade huvudrollen i filmen Trainwreck, och hennes bitska kommentarer hörs på Twitter och i andra sammanhang. Många irriterar sig på henne, många andra älskar hennes smarta humor. Det fansen uppskattar är bland annat att hon ofta skämtar om fåniga saker som kvinnor gör eller förväntas göra (av sig själva och av män), men också vrider skämtet några grader extra så att det absurda i förväntningarna tydligt framstår. Jag gillar också att hon ofta driver med sig själv, men utan att framstå som korkad.

Många avfärdar Amy Schumer med att hon bara skämtar om sex och är plump hela tiden, men det är bara en del av hennes repertoar. Relationer är ett tacksamt ämne att skämta om, och det här grälande paret har extremt specifika och illvilliga önskningar åt varandra:Att ha en hund kan bli en tävling med andra mattar om vem som är den mest godhjärtade djurälskaren:"Girl, you don't need makeup" sjunger pojkbandet, men när de ser Amy utan smink ändrar de sig. "Get up an hour earlier, and you can make yourself much girlier!"Vet ni vad universum försöker säga till oss? Vita kvinnor i tjugoårsåldern vet! Härligt specialprogram av Bill Nye The Science Guy:Men ibland är det den unga kvinnan som vet mest, och den kunskapen är en tung börda:Som en bizarro-version av de program där kvinnor och stylister jublar sig igenom klänningsprovningar finns programmet för den totalt klädointresserade pojkvännen, "Say Fine to the Shirt":Varje avsnitt av Inside Amy Schumer innehåller sketcher av det här slaget, varvade med scener då hon gör standup comedy för en publik, klipp då hon frågar folk på sta'n privata frågor, och sist i varje show ett par minuters intervju med någon utvald intressant person. Ett undantag från det var avsnittet i senaste säsongen som var en modifierad version av filmen Tolv edsvurna män, där en jury av tolv män skulle avgöra om Amy Schumer är tillräckligt snygg för att få vara på TV. Det välskrivna manuset låg nära originalet, de tolv skådespelarna (inklusive kända namn som Jeff Goldblum, Paul Giamatti och John Hawkes) seriösa i sina tolkningar, och resultatet blev en fantastisk mix av humor och allvar.

På liknande sätt älskade jag TV-serien Friday Night Lights, men tycker att Amy Schumers parodi är skrämmande tänkvärd:Men jo, visst skämtar Amy Schumer en hel del om sex, och det är antingen så smart eller så härligt vulgärt att jag skrattar tacksamt varje gång. Den här sketchen är ganska oskyldig:Den här, däremot, är mycket tänkvärd, och skrattet fastnar i halsen:Här kommer det till slut jättemycket ångande sex appeal! Till varje säsongsavslutning har Amy Schumer bjudit in Bridget Everett (som även hade en liten toppenroll i Trainwreck). Det är som en perfekt storm när denna stora kvinna går runt i sin avslöjande klänning och sjunger; hon är självsäker, rolig och fantastiskt sexig! Tack för att du tar med henne i din show, Amy Schumer, och skynda dig att släppa en ny säsong!


Inga kommentarer: