torsdag 23 december 2021

Strozzi, Auerbach och Stravinskij på Konserthuset Play

 Piano och cello är en vacker sättning, och Hanna Dahlkvist (cello) och Darya Tchaikovsky (piano) ger oss en kort men fin konsert i just den sättningen. Barbara Strozzi var en viktig och uppskattad tonsättare på 1600-talet och kallades “La virtousissima cantatrice”. Ja, cellon sjunger verkligen skönt och känslosamt inledningsvis i hennes Lagrime mie, version för cello och piano, men morskar också upp sig till hastigare och mer självsäkra melodier. Mycket roligt att få höra detta hundratals år gamla men väldigt njutbara verk!

Självsäkra och medryckande är också verken som följer, valda ur samlingen 24 preludier för cello och piano av Lera Auerbach. Dessa olikartade stycken är inte så svårtillgängliga som många samtida verk kan vara, utan har tilltalande melodier och en tyngd och nyfikenhet som gör dem originella.

Igor Stravinskijs Suite Italienne, version arr Igor Stravinskij/Gregor Pjatigorskij bygger på hans egen kammaropera/balett Pulcinella, vilken i sin tur bygger på musik komponerad i Italien på 1700-talet. Styckena i sviten är ljuvligt dansanta, förstås, och gör sig mycket bra i detta lilla format. Så trevligt att kunna avnjuta konserten med bra ljud även långt efter att den framfördes.

Länk till konserten på Konserthuset Play

Inga kommentarer: