måndag 13 december 2021

Passing

 Irene Redfield döljer sitt ansikte under hattbrättet, inte bara för att solen är het den dagen, utan för att gömma sina afro-amerikanska drag när hon rör sig på platser där vita människor vill vara ensamma. I 1920-talets New York pågår Harlem Renaissance, och vita och svarta människor som vill och vågar möts på danstillställningar och fester, men det stora flertalet håller fast vid segregationen och då och då hörs om lynchningar av svarta. Irene hittar dock ett hotell med svalt inomhusklimat där hon kan ta igen sig. Där möter hon en barndomsvän, Clare, som har valt en helt annan väg i livet än Irene. Med sin ljusa hy har hon låtit sig tas för vit och gift sig med en vit och elakt rasistisk man, John Bellew, som inte känner till hennes bakgrund.


Kameran håller sig nära personernas ansikten, som när man inte fullt ut vågar ta in sina omgivningar av rädsla för att bli uppmärksammad, som Irene med sitt nedböjda huvud. Stunden på Clares hotellrum när maken John överraskande kliver in hos väninnorna blir till ögonblick av skräck, ända från att han ropar ut hustruns nedlåtande "smeknamn" - "Nig", för att hon bara blir mörkare i hyn med åren. John Bellew kan inte ens föreställa sig att hustrun har en väninna som är svart på besök, och skrävlar på om hur mycket han hatar svarta. För Irene, och oss som ser på, blir stämningen tryckande och klaustrofobisk.

Den ljuva Clare skakar sitt blonda hår och lever i rikedom, men livet som någon hon egentligen inte är innebär en ständig rädsla för att bli avslöjad. Och därtill en stark längtan efter friheten att inte behöva förställa sig. När hon börjar besöka Irene och hennes omisskännligt svarta familj blir Irene orolig, inte bara för att John Bellew skall upptäcka spelet, men också för hur det kan skaka om hennes egen familj och de två sönerna som skall växa upp i en fientlig värld.

När kameran rör sig ut från skådespelarnas ansikten är det fortfarande åtskilda scenerier vi ser: Irenes hem, en danskväll för svarta och vita, en spännande fest för författaren och vännen Hugh Wentworth, allt separat från Clares andra värld, så som hon säkert hoppas att kunna hålla världarna åtskilda. Men det kommer inte att gå för evigt. Världar kommer att krocka och människoliv förödas på grund av vita lögner och svart hat.

Filmen Passing är en filmatisering av den utmärkta boken Passing av Nella Larsen.

Inga kommentarer: