måndag 8 maj 2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Universum (i alla fall MCU) är fullt av liv och livsformer som krigar mot varandra eller försöker leva ifred. Inte nog med det, i universum finns också en person som skapar nya livsformer, The High Evolutionary kallad. Han har skapat de gyllene Sovereigns som vi såg i förra filmen, då de anlitade Guardians of the Galaxy för ett viktigt uppdrag. Att våra rockande vänner snuvade Sovereigns på bytet skapade riktigt dåliga vibbar, och nu är en av dem sänd till Knowhere för en dubbelt motiverad hämndaktion.


Ja, knappt hinner filmen börja så susar det in en guldkille och börjar en hård kamp med invånarna på Knowhere. För ovanlighets skull får vi se efterdyningarna efter en sådan där fight där motståndare kastas genom väggar och tak. Fina Knowhere som blivit en tillflyktsort för så många är nu halvt sönderslaget, men vad värre är: Rocket är allvarligt skadad. Och att försöka rädda hans liv riskerar att döda honom, likaväl som skadorna kommer att göra det.


För att rädda honom startar Guardians of the Galaxy en kamp mot klockan och mot de skumma typer som modifierade Rocket från början. Varvat med nutid ser vi extremt hjärtknipande tillbakablickar till Rockets uppväxt som ett av många djur man experimentade på i en kall, skräpig labbmiljö. Det är fint att se hur försökskaninerna och -valrossen finner glädje i vänskapen med varandra! Men det är inte svårt att gissa att det kommer att sluta mycket illa åtminstone för några av dem.


CGI är nog jätteroligt att leka med och kanske försöker varje ny Marvel-film att bräcka den senaste med uppfinningsrika miljöer. Vad sägs om en jättelik rymdkebab? Ett labb i rymden som är byggt organiskt - alltså med en utsida av kött, som våra hjältar förstås måste skära sig in i. På insidan är designen tjusigare, med några roliga undantag.


Humor är förstås fortfarande viktigt i actionfilmer, speciellt i de litet lättsammare Guardians of the Galaxy. Våra vänner käbblar med varandra, klantar sig och hamnar i lustiga situationer. Ett huvudbudskap i filmen är också vänskap och omtanken om den familj man har valt. Där kommer också allvaret in, när allt dras till sin spets och man det gäller att ställa upp för dem som behöver en. Sammantaget är det fläskigt, rockigt, sorgligt och roligt, precis som det skall vara i en Guardians of the Galaxy-film.

Inga kommentarer: