torsdag 4 maj 2023

Riddar Blåskägg & Judith på Folkoperan

Du kunde ha stannat hos din fästman i solbelysta gemak med gyllene tapeter, säger Riddar Blåskägg till sin unga brud. Men nej, Judith ville följa Riddar Blåskägg till hans borg där kyla och mörker härskar. Men väl där vill hon släppa in ljuset och torka ut fukten ur väggarna. Och hon vill öppna alla portar i borgen, alla sju. Motvilligt går Riddar Blåskägg med på det. Först får hon se de grymmaste rummen: tortyrkammaren och vapenkammaren. Räds du? frågar Riddar Blåskägg men hon svarar varken ja eller nej utan går vidare. De följande rummen är skattkammaren, trädgården och Riddar Blåskäggs rike - men allt klibbar av blod. Till och med det vackra och sköna är förstört. Men Judith kan inte hejda sig i sitt uppdrag.


Musiken i Bela Bartóks opera Riddar Blåskäggs borg från 1911 är utsökt melodisk med inslag av fasa, och Julia Sporsén och Johan Schinkler sjunger den kraftfullt i både volym och inlevelse. Scenografin är enkel men effektfull: tunga element formar murar och portar i borgen, och flyttas av två skrämmande varelser vilka ser ut som ett spöke respektive ett monster.


I nästa opera, Judith, får vi också höra de båda Mörkervarelserna tillsammans med en ny Judith, Alexandra Büchel. Nu möter vi en Judith som gjort sig fri från Riddar Blåskägg, eller har hon det? Vi hör henne desperat ropa i falsett unisont med orkestern, och blir tack och lov tröstad i sin värsta ångest av Berättaren (Stina Ekblad), en äldre version av Judith. 


Denna musik av Malin Bång är inte helt lättlyssnad, men blir dock stillsammare och fin i parti Drömsekvens IV och VI där Mörkervarelserna sjunger i vackert kompletterande stereo med varandra, och där Judith börjar ifrågasätta om de här valen hon gjorde verkligen var hennes egna, om de var ett tecken på styrka och om hon inte borde välja ett rikare liv. För om hon följde Riddar Blåskägg i trots mot det ljusa, glättiga; om hon följde Riddar Blåskägg för att rädda honom ur hans mörka, kalla liv och det bara drog ned henne också i mörkret; om hennes eget liv rivs i stycken av att vara bunden till Riddar Blåskägg, då är det dags att leta efter ett annat val att göra där det finns både mörker och ljus.


Foto: Nadja Sjöström

Inga kommentarer: