torsdag 18 maj 2023

Cunk on Earth

Det finns så många tråkiga TV-program om historia. Här kommer ett till. Till och med programledaren, Philomena Cunk, tycker att historia är tråkigt. Med uttryckslös röst berättar hon om de gamla byggnaderna hon går runt i eller konsten på väggarna, då och då med en instucken kommentar om hur konstigt de betedde sig förr i tiden. Likt alla seriösa historieprogram får experter på ämnena komma till tals - historiker och professorer i historia av olika slag. Man kan se desperationen i deras ansikten när Philomena Cunk för tionde gången ställer en ovidkommande fråga baserad på en felhörning. Men artiga och professionella som de är försöker de svara och rätta så gott de kan utan att få vredesutbrott eller ge upp.


Det är lätt att tänka sig Philomena Cunk som en millenial som fått allt sitt vetande från memer och tiktokdanser, och som bara kan jämföra tidigare århundraden med sin egen samtid. Men Philomena Cunk spelas av den ypperliga komediennen Diane Morgan, född på 1970-talet vilket ju är ännu ett bevis för hur genial Generation X är, och vilket hon också understryker genom att relatera alla historiska skeenden till releasen av Technotronics Pump Up The Jam år 1989.


Medlidandet med de utfrågade historieexperterna falnar inför Philomena Cunks geniala nonsensfrågor, så självsäker trots eller kanske på grund av sin begränsad ämneskunskap. Vi som älskar den humorn försätts av serien Cunk on Earth i ett tillstånd av förundran som efterhand slår ut i gapskratt. Och lyckas nog lära oss en del om historia ändå.


En tidigare serie, Cunk on Britain, går att hitta på Youtube. Där fokuserar Philomena Cunk (förstås) på "United Britain of Great Kingdom" och bibringar oss faktiskt en hel del verkliga fakta - allt relaterat till 1980-talsserien Brush Strokes. I specialavsnittet Cunk on Shakespeare lyckas hon fråga en litteraturprofessor om Shakespeare uppfann dataspel eftersom man ser bilder i huvudet när man läser hans text. Det krävs stor skicklighet av Philomena Cunk/Diane Morgan och kunnigt klipparbete för att få fram sådana guldkorn av humor i ytligt sett torra, seriösa intervjuer, och Cunk on Earth/Cunk on Britain är veritabla guldgruvor.

Inga kommentarer: