tisdag 23 maj 2023

Fleishman Is In Trouble

Stress, stress, stress - det är livet för Toby Fleishman, läkare i New York och nybliven frånskild tvåbarnspappa. Livet innan skilsmässan var också stressigt, ser vi i flashbacks, men kanske litet lugnare i ungdomen tillsammans med bästa vännerna Libby och Seth. Men nu mångdubblas stressen - exhustrun Rachel lämnar tillbaka barnen en dag tidigare än överenskommet och försvinner.


Filmatiseringen av Taffy Brodesser-Akners bok Fleishman Is In Trouble har den där extra nervigheten som bildmediet kan ge: flera saker händer i snabb följd, dottern är aggressiv mot sin pappa och vill bara vara med mamma, och hela tiden plingar Tobys telefon av meddelanden från kvinnor som skickar nakenbilder inför deras kommande dejter, Tobys egen nasala röst och snabba snack som gör att han alltid låter stressad.


Som Toby ser vi Jesse Eisenberg som ju för bara några år sedan spelade pojksnille i The Social Network, en tydlig bild av hur medelåldern krupit sig på även oss unga fräscha människor, och vilket Libby artikulerar väl när vännerna möts för picknick. Libby träder för övrigt in som allvetande berättare då och då, vilket inte gör framställningen bättre då det sker för slumpmässigt för att verka genomtänkt.


Visst hinner vi väl alla undra vad den försvunna Rachel egentligen håller på med, men efter tillräckligt många ignorerade telefonsamtal slutar Toby att försöka få tag i henne men kan förstås inte berätta för barnen att hon är borta. Mysteriet med Rachels frånvaro bidrar till stressen i serien Fleishman Is In Trouble. Efter hand får vi också veta mer om Libby och hennes otillfredsställelse med tillvaron. Det verkar som att alla är djupt olyckliga i sina liv men är så taggiga mot varandra att de inte hinner lyssna och hjälpa dem som borde stå dem närmast. 


En sorglig historia kan vara minst så intressant som en trevlig och glad, men summan av Fleishman Is In Trouble är till största delen stress, för de inblandade och för oss som tittar. Även om inget avsnitt innehåller dödtid känns framställningen alltför utdragen och inte tillräckligt sammanhållen för att bli minnesvärd.

Inga kommentarer: