torsdag 6 maj 2021

Wyrd Sisters av Terry Pratchett

 Den unga häxan Magrat är nöjd över att höra till en coven tillsammans med de två äldre och mer erfarna häxorna Granny Weatherwax och Nanny Ogg. Inte för att de andra bryr sig så mycket om traditionerna, och visst kan de vara bryska mot den unga Magrat, men de har en sammanhållning i häxskapet.

Nu händer spännande och litet otrevliga saker i riket Lancre - inte helt ovanligt, för där har alltid sjudit av magi som orsakat ovanliga händelser. Men när kung Verence I blir mördad av sin kusin hertig Felmet blir häxorna indragna i händelserna som följer, dels för att en flyende tjänare lämnar över kungens lille son till dem för beskydd, och dels för att spöket av kung Verence lyckas kalla till sig Nanny Ogg för att be om hjälp med att hämnas och ställa saker till rätta.

Häxor bör egentligen inte lägga sig i tronföljder och maktfördelning. Att bli mördad i hemlighet kan ju nästan räknas som naturlig dödsorsak för en kung, eller hur? Men den nyblivne kung Felmet och hans makthungriga hustru styr riket litet extra hänsynslöst och de måste stoppas. Händelserna som timar har innehåller några rejäla skedar av MacBeth och en nypa Hamlet, och ibland kan man undra om det skall gå att reda ut eller om allt skall ända till det sämsta. Men häxorna är listiga, och medan de undersöker och hjälper så gott de kan hinner de tjusas (eller förvirras) av teaterns magi. Wyrd Sisters är ännu en underhållande berättelse från Discworld, rolig och fantasieggande, och jag är glad att jag har sådär tre dussin böcker kvar att läsa vidare i.

Fler böcker av Terry Pratchett:
The Colour of Magic
The Light Fantastic
Equal Rites 
Mort
Sourcery

Good Omens

Inga kommentarer: