måndag 28 januari 2019

Good Omens av Terry Pratchett & Neil Gaiman

Efter sisådär sextusen år är det tänkt att Skapelsen skall gå under i ett slag mellan Himmel och Helvete. Därför har Helvetets makter låtit Antikrist födas på jorden, för att han vid fyllda elva år skall leda dem i Apokalypsen. I den idylliska orten Lower Tadfield på den engelska landsbygden byts ett spädbarn ut mot Antikrist - fast slarv och inkompetens gör att bortbytingen förväxlas en extra gång utan att någon märker det, vare sig människa eller demon. Antikrist får en helt normal uppväxt som Adam Young utan några sadistiska tendenser. När vi möter honom är han sysselsatt med litet modernare varianter av ungdomsboksäventyr tillsammans med sina tre bästa vänner.

Men nedräkningen till Apokalypsen har ändå startat, och boken Good Omens räknar upp dagarna i världshistoriens sista vecka, med början på onsdagen som är Adams elvaårsdag. Boken The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch som utgör undertiteln till Good Omens och även spelar en stor roll i berättelsen listar händelser som leder fram till apokalypsen, så exakt men ofta så svårtolkat att de sällan går att verifiera förrän just när de händer. Dock har boken, det enda exemplar som finns, ärvts och tolkats inom släkten Device under de sekler som gått sedan Agnes Nutter brändes på bål som häxa. Nu finns den hos Anathema Device, som vet att undergången är nära och att det finns saker som måste utföras.

Striden mellan Himmel och Helvete har förstås pågått på jorden sedan den skapades, men demonerna upptäcker ofta att det människorna själva utvecklar är mer plågsamt än vad de själva kunde hitta på. Visst har änglar respektive demoner skapat en del glädje respektive oreda på jorden, men det är osäkert vem som har uppfunnit vad bland de två makterna och människorna själva. Lapplisor, de kommer väl från er sida? gissar representanter för var sin sida.

De två representanterna i fråga är demonen Crowley och ängeln Aziraphale. De har levt bland människorna så länge människor har funnits, lärt känna varandra och kommit bra överens genom seklerna. Att Apokalypsen är på ingång ställer allt på sin spets. De båda har uppgifter i den kommande undergången och inte minst för att få den att hända. Men - båda är ganska nöjda med att leva i människovärlden. Skall de verkligen rasera hela jordklotet, inklusive Crowleys Bentley och Aziraphales antikvariat, i ett hav av eld?

Good Omens är en berättelse med balans mellan allvaret hos uråldriga makter och profetior, och humorn i de skruvade småsaker som händer medan klockan tickar mot världens undergång. Tonen är, precis som diskussionerna mellan Aziraphale och Crowley, både intelligent och dråpligt rolig. Historien hinner veckla ut sig i underhållande sidospår, som till exempel vad som händer på ett företagsevent när paintballvapnen plötsligt blir verkliga vapen. Men sidohistorierna och fotnoterna (det rapporteras att herrarna Pratchett och Gaiman skrev fotnötter åt varandras stycken) distraherar inte från den obönhörliga färden mot slutpunkten. Apokalypsens fyra ryttare i modern dräkt rör sig tillsammans med andra intresserade mot Lower Tadfield och en ung ovetande Adam, och runt om i världen börjar underliga saker hända. Ingen kan väl stoppa Planen... eller vad är Planen egentligen?

2 kommentarer:

Rhuddem Gwelin sa...

Tack för detta! Jag älskar denna bok :-)

Jenny B sa...

Så kul att höra! Och visst ser TV-serien lovande ut?! :)