tisdag 18 maj 2021

The Algebraist av Iain M. Banks

 Människosläktet är införlivat i den galaktiska sammanslutningen Mercatoria av rymdfarande civilisationer av vilka de flesta funnits i miljontals år innan liv uppstod på jorden. En oöverblickligt lång historia, ett enormt antal varelser av annat slag som befolkar minsta virvlande sten i rymden, och insikten om att man befinner sig ljusår från den plats där människan först formades - allt det bidrar då och då till den svindellika känslan Swim för vår huvudperson Fassin Taak. Lägg till det stressen av att systemet Ulubis där han bor beräknas attackeras av Beyonders, Mercatorias motståndare inom något år, baserat på hastigheten hos flottan som närmar sig.

Det är dock anledningen till att Fassin Taak skickas tillbaka till gasplaneten Nasqueron för att fortsätta sina djupintervjuer med dess invånare, Dwellers. I halvdjupet tillsammans med Dwellers sjunker den vardagliga stressen (delvis) undan. Dwellers är den äldsta kända rasen i galaxen - enskilda individer har levt i miljoner år och de flesta andra är också hundratusentals år gamla. När man delar upp livsformerna i Slow och Quick räknas de förstås till Slow, och även civilisationer som funnits tiotusentals år längre än människans räknas som Quick. Det är inte bara talesätt; för att kunna umgås med dem behöver en människa sakta ned sitt medvetande, och det är på banan som Slow Seer som Fassin Taak har slagit in. Under några av sina lyckade expeditioner har han råkat på oerhört viktig information som skulle kunna avgöra hela det kommande slaget, och därför sänds han tillbaka till Nasqueron för att forska vidare.

Men alla av gillet Slow Seer arbetar på nåder hos Dwellers, vilka trots sin höga ålder inte är några mystiska, visa gurus utan sociala, litet lynniga typer med ibland svårfångad humor. Det kan vara svårt att tro på deras egna och andras historier om fornstora händelser och komplexa teknologier när de lever för att gå på fester, mötas i intresseklubbar och ströjobba med vad de känner för för stunden, även när det gäller att delta i krig. Men faktum är att de finns utspridda på nästan alla kända gasplaneter, så någon gång måste de haft ambition och medel att utforska galaxen.

Av den anledningen behöver Seer Taak fortsätta att lirka med Dwellers för att få reda på deras hemlighet. Han åtföljs av en varelse av en annan art från en annan gasplanet, Hathence som är oreileithe och liksom Fassin Taak behöver en skyddsdräkt med egen atmosfär när de besöker Nasqueron. Trots att vi aldrig får veta hennes utseende är hon en spännande personliget som kompletterar uppdraget väl.

Vi får många tillbakablickar på Fassin Taaks bakgrund på planeter och månar i systemet Ulubis som är lämpade för människoliv. Av vad vi får höra om styrkorna som planerar att strida om makten över Ulubis går det vare sig att önska seger för Mercatoria eller Beyonders, åtminstone inte med deras nuvarande allierade. Det verkar tryggast att sjunka ned i Nasquerons tjocka atmosfär och följa de lugna men levnadsglada Dwellers, om de tar emot en.

Inga kommentarer: