lördag 25 juli 2020

The Colour of Magic av Terry Pratchett

Världen är en skiva som vilar på fyra elefanter vilka står på en sköldpadda. Kommer man för nära kanten kan man halka av och ut i världsrymden där det finns andra världar, bland annat runda klot som cirklar kring en sol. Men nu är vi i Discworld, och där fungerar grundläggande saker annorlunda än på klotvärlden. Där finns magi, och en skola för magiker. Rincewind gick på den skolan men blev utkastad på grund av ett dumt vad som dessutom inpräntade en möjligen katastrofal magisk formel i hans hjärna. Särskilt mycket övrig magi kan han inte, men han kallar sig magiker ändå och det imponerar alltid på någon.

En som blivit tillräckligt övertygad är den entusiastiske turisten Twoflower som kommit till staden Ankh-Morpork för att vara med om de där rustika äventyren han hittills bara hört om i sånger. Då Ankh-Morpork är fullt av lurendrejare, rånare och än värre typer är det tur att han råkat hamna i sällskap med Rincewind, vars girighet är begränsad av en viss omtänksamhet om sin oskuldsfulle medmänniska.

Twoflowers önskan om att möta hjältar och uppleva barslagsmål underlättas av den stora mängd guld han har med sig och bekymmerslöst fördelar bland dem han möter. Väldigt snart skakas Ankh-Morpork av en explosion och eldsvåda som tillsammans med ännu krångligare omständigheter tvingar de två nyblivna kumpanerna att ge sig ut till andra delar av Skivvärlden, vilket beskrivs i de fyra äventyren som utgör boken The Colour of Magic.

Många roliga detaljer i beskrivningarna av personerna inklusive Döden och Skivvärldens gudar, funktioner i Twoflowers kamera och de mer eller mindre farliga folkgrupper och länder gör läsningen riktigt underhållande. Det är spännande att veta att mycket som nämns i förbifarten och ännu mycket mer kommer att dyka upp i de många, många fler böcker om Skivvärlden som skulle komma att publiceras, och även om The Colour of Magic står för sig själv skall det bli kul att läsa vidare.

Fler böcker av Terry Pratchett:
The Light Fantastic
 

Inga kommentarer: