måndag 22 mars 2021

Sourcery av Terry Pratchett


Problemet med dem som vill göra världen till ett bättre ställe, är att deras uppfattning om vad som är ett "bättre ställe" inte alltid överensstämmer med det stora flertalets. Nu är Ankh-Morpork en ganska sjaskig stad, så man tänker sig att varje förändring borde vara en förbättring. Men när gator och gränder städats upp och floden Ankh flyter blank och blå så känns det som att det inte blev helt rätt utan mer konstigt.

Något annat som är konstigt är att trollkarlarna i staden så länge har hållit sig innanför murarna till Unseen University, när de faktiskt har makten att ta makten över Ankh-Morpork och styra upp så att livet blir, återigen, bättre. Fast nej, det är inte så konstigt, för många av akademikerna vid institutet trivs mycket bra med att bara puttra omkring i de mörka gångarna och salarna. Förutom att man bör vakta på att ingen kollega försöker mörda en för ens plats i hierarkin. Fast jo, visst är det spännande när en nytillommen magiker med fantastiska krafter rör om i grytan och samlar herrar akademiker till en armé som skall överta först Ankh-Morpork, sedan hela Discworld.

Nu finns det starka krafter även i den dammiga, småputtriga trollkarlstraditionen som vet att dylika maktdemonstrationer förr eller senare kommer att leda till något farligt. Den motvillige förkämpe som väljs ut för att strida för den sidan är den allra mest oduglige av alla trollkarlar, vår kamrat Rincewind! Kom också ihåg att användandet av alltför stark magi hotar att riva ett hål i rumtiden och släppa in ännu otäckare varelser.

I Sourcery får vi upptäcka ytterligare ett av Skivvärldens spännande länder och seder. Ypperlig kompetens står mot fumliga nybörjare som har mer vilja än vett (och ibland inte ens vilja), men som vi vet så är det oftare än inte så att kunskap och skicklighet går bet mot klantighet parad med extremt stor tur. Kanske kommer Discworld att klara sig ännu en gång från alla förödande krafter som är på väg att släppas loss av maktfullkomliga världsförbättrare...

Fler böcker av Terry Pratchett:
The Colour of Magic
The Light Fantastic
Equal Rites 
Mort

Inga kommentarer: