onsdag 26 maj 2021

Glada Änkan på Operan Play

 För alla oss som missade uppsättningen av Glada Änkan på Kungliga Operan 2017, och för alla som såg den och vill se den en gång till, så finns nu den moderniserade och extra roliga versionen på Operan Play fram till den sista juni, och det med riktigt bra ljud och bild ända hem till TV-soffan.    

Det vi ser är meta-teater, för ramhandlingen är att den stressade operachefen Benny Zetterberg (Henrik Dorsin) är pressad till att sätta upp något som skall bli en succé. Nu ställs populärkultur mot konstnärliga pretentioner - kan man kanske vinna båda på samma gång? Förslaget är att sätta upp Sjostakovitjs allt annat än publikfriande Lady Macbeth från Mtsensk av Sjostakovitj, med huvudrollen sjungen av den numera folkkära Hanna Glawari som vunnit svenska folkets kärlek i allehanda lekprogram i TV. 

Elin Rombo kommer in med just den stjärnglans och esprit som rollen som Hanna Glawari föreskriver, och också den humor och självdistans som präglar just den här uppsättningen. Visst kan hon kliva upp på Kungliga Operans scen - men då vill hon sjunga Glada Änkan! Ack nej, hur skall man kunna få kritiker-kredd av den här alltför glada operetten? Jo, genom att anlita en av de dystraste regissörerna från en förortsteater, Danilo Danilovitsch (Jeremy Carpenter)! Men förstås har han haft en kärlekshistoria med vår primadonna, och förstås har den slutat illa, så nu är det både krossade hjärtan och skiftande konstnärliga ambitioner som får de båda att bli varandras motståndare. 

Henrik Dorsin har skickligt skrivit om texten med referenser till samtida kulturpersonligheter och -sammanhang, och fyllt på med smarta och roliga rim. Kring hans snälle men naive operadirektör kretsar två kvinnor med goda röster: hustrun Veronica (Marianne Odenkrants) som i sin Brünhilde-utstyrsel börjar vänsterprassla med Bennys största rival, och assistenten Catharina Njegus (Miriam Treichl) vars omsorg om Benny är mer än bara affärsmässig. Sångerna från originaloperetten är kvar och låter fantastiskt. När de sjungs av en eller två, retsamt eller innerligt, klappar hjärtat extra även hemma framför den egna skärmen, och när ensemblen sjunger ut i större koreograferade nummer är det magnifikt - fast man önskar ändå att man vore där. Men då vi inte kan vara det än så är det underbart att få se den här fina inspelningen av en mycket underhållande föreställning.

Länk till Glada Änkan på Operan Play
3 kommentarer:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Bitvis rolig - på (bra) studentspexnivå - men jag ser hellre orginalet först.

Jag gick även igång bra på startscenen med de bronsklädda valkyriorna - men den är ju från en helt annan opera ...

Börje sa...

Tack för introduktionen. Jag plockade just fram Glada Änkan på datorn för att se den vid tillfälle. Dorsin sjunger ju riktigt bra!

Jenny B sa...

Kul att höra, Börje! Ja, Henrik Dorsin försvarar sin plats väl, och alla andra är helt enkelt lysande.

Håkan, vi får hitta en originaluppsättning någon annanstans!