söndag 2 maj 2021

Haydn och inspiration från Haydn med stråkkvartett

De goda musikerna Gabriel Cornet (violin), Rena Kimura (violin), Lauriane Dahlkvist (viola) och Peter Volpert (cello) hade den ypperliga idén att spela ett modernt verk, Caroline Shaws Entr’acte för stråkkvartett, tillsammans med verket som inspirerat det, Joseph Haydns Stråkkvartett F-dur op 77:2.  

Konserten började med Shaws musik, och vilken skön början: prövande men inte alls osäker delar den upp utvalda slingor och leker med dem i upprepningar, pizzicaton, allt mjukt och harmoniskt men då och då med inslag av annat, inte kaos och rop men litet krävande vid första genomlyssningen. Vid andra genomlyssningen hörde jag dock bättre hur alla partier harmonierade med varandra. 

Så fick vi höra Haydns stråkkvartett, ur vilken jag inte så lätt kunde plocka det vi just hade hört, men den var givande att lyssna till i alla fall. Detta hans allra sista stråkkvartett var rik och delvis vågad, med en drivande energi framhjälpt av god inlevelseförmåga från de engagerade musikerna på scenen. Jag ser fram emot att lyssna på den här korta men rika konserten fler gånger.

Länk till konserten på Konserthuset Play

 

Inga kommentarer: