tisdag 4 maj 2021

The Falcon and the Winter Soldier

 Marvels universum måste klara sig utan några av sina största superhjältar som fallit eller försvunnit, den här världen måste klara sig utan IMAX-skärmar och andra stora biodukar. Då är det både smart och välkommet att Marvel ger ut miniserier om några av superhjältarna som hittills inte stått i fokus. Medan världen håller på att återhämta sig från the Blip saknar både Falcon / Sam Wilson och Winter Soldier / Bucky Barnes vännen Captain America / Steve Rogers djupt. Men gangstrar av olika slag slutar inte att stjäla och sabotera för att uppnå det de vill, så båda männen behöver plocka upp Captain Americas fallna (och obefintliga) mantel, om än inte hans unika sköld, i serien The Falcon and the Winter Soldier

Med sina snygga, kompakta vingar kan Falcon flyga, och det får vi njuta mycket av i en lång actionsekvens i inledningsavsnittet, när han förföljer såväl flygplan som dess passagerare i glidflygardräkter à la flygekorrar genom utmanande klipplandskap. Handlingen pågår till största delen faktiskt inte i Amerika, utan i Europa, som härjas av terroristgruppen Flag Smashers. Det är intressant att nu se de jobbiga efterverkningarna av the Blip; människorna som förvandlats till aska av Thanos fingerknäppning återkom efter fem år till en förändrad värld, och stora flyktingläger har upprättats för dem som nu inte har någonstans att bo. Flag Smashers tycker att livet var bättre under de fem åren som halva befolkningen var borta, och står inte främmande för att eliminera fler medan de strider för att krossa nationsgränserna. 

Kanske behöver världen en ny Captain America? De Marvel-kunniga känner igen namnet på den nye kandidaten som kliver fram, John Walker, med sin sidekick Battlestar / Lemar Hoskins. Hur gärna man önskar att de fyra superhjältarna skall samarbeta så skaver det sig mellan dem, medan Flag Smashers skaffar sig ännu mer Super Soldier Serum och därigenom större chanser till utpressning mot hela världen. 

WandaVision började stillsamt för att sedan gå mot en episk slutstrid. Ett tag ser det ut som att The Falcon and the Winter Soldier går den motsatta vägen, då såväl mål som medel för Flag Smashers blir alltmer luddiga och Falcon drar sig tillbaka till familjen för eftertanke. Men nej, det fanns mer imponerande action att hämta i historien och i det sista avsnittet sker uppgörelserna stort, kraftfullt och vackert för ögat. Bucky Barnes vibranium-arm, Falcons vingar och Captain Americas sköld är inget utan viljan och samvetet hos männen som svingar dem, och det känns tryggt att se dem vara i goda händer. 


Inga kommentarer: