fredag 1 mars 2024

Mamma i soffa av Jerker Virdborg

När de kommer till utförsäljningen har de otur. Hallmöbeln som Pierre sett i annonsen, som skulle passa perfekt i hans lägenhet, är såld och den konkursande möbelfirman kommer inte att ta in någon mer. Medan han och den yngre brodern David reder ut det med expediten går deras mamma upp till den övre våningen och kommer inte ned igen.

Mamma sitter i en soffa. Den övre våningen är ganska uttömd och skräpig, men just soffan och hörnet den står i, vid ett spröjsat fönster med utsikt över ett kärr, är litet finare. Man kan tänka sig att upptäcka den lilla oasen av skönhet där och slå sig ned för en stund. Men inte att stanna kvar där och vägra att flytta på sig, timme efter timme. Men det är vad männens mamma gör. Alla vänliga uppmaningar om att det är dags att åka hem avböjs. Har hon fått värmeslag? Eller blivit tokig? Mer enträgna och irriterade uppmaningar avböjs också, ännu mer bestämt, av mamman som föredrar att sitta blick stilla och se ut genom fönstret.

"Jag är inte trött heller, jag har inte ont någonstans, jag har inte fått värmeslag, jag har inte blivit knäpp, jag behöver absolut ingen hjälp, ingen ambulans, jag förstår vad ni tänker men ni kan avsluta samtliga spekulationer runt både min fysiska och psykiska hälsa med omedelbar verkan, tack, tack."

David, Pierre och butiksanställda Bella slutar förstås inte att försöka lösa problemet med mamman som inte vill lämna soffan och följa med hem. Ett tag står hoppet till butikens ägare Marco som skall komma någon gång. Utan att veta vad han skulle kunna göra annorlunda hänger bokens berättare David fast vid det hoppet. Andra familjemedlemmar kontaktas, planer måste läggas om, och hela tiden sjunker batteriladdningen i Davids mobiltelefon som ytterligare en stressfaktor. Andra halv-underliga scener utspelar sig - dialoger och missförstånd som kunnat vara bisaker andra gånger får större signifikans under den konstiga omständigheten av mamman i soffan.

Jerker Virdborg är mycket skicklig på att skapa stämningar som bara litet grand går utanför det normala, men just därför gör det svårare att veta vad man skall göra nu. Förvirringen hos David och hans närstående känns hos läsaren också. Den märkliga situationen att mamman inte vill resa sig ur soffan ger känsan av att vad som helst skulle kunna hända. Att sönerna försöker hålla fast vid vardagen och hur man brukar göra där blir en annan anomali.

När fåordigheten hos modern byts till förklaringar och historieskrivningar som skapar fler frågor än de besvarar, stiger ornormaliteten ytterligare ett steg. Det är fascinerande hur Jerker Virdborg kan hålla spänningen i en så underlig historia genom hela boken, men det är just det han gör som bäst.

Fler böcker av Jerker Virdborg:

Inga kommentarer: