onsdag 11 maj 2022

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Multiversum har smugit fram det senaste året som en av många axlar av verklighet att förhålla sig till i Marvel Cinematic Universe. Thor kommer från Asgard som är en av de nio världarna men fortfarande del av vårt universum. Doctor Strange och hans likar drar sina krafter från andra dimensioner, och i några filmer har vi fått besöka dessa andra dimensioner. Allt detta är något annat än de andra universa med andra versioner av oss själva som nu dyker upp i Marvels TV-serier och filmer, men att universa påverkar varandra är också en större risk än någonsin av flera skäl.


I den animerade Marvel-serien What If...? såg vi superhjältarna och deras världar i flera olika varianter, och också enorma tentakler som kastar sig ut ur portaler för att gripa efter föremål och människor att dra med sig tillbaka. Det är nog hela det tentakelmonstret som nu dyker upp och går bärsärkagång på New Yorks gator. Och även nu är det ute efter någon - America Chavez, en flicka som har förmågan att färdas från ett universum till ett annat, en kraft hon dock inte kan kontrollera.


Dr Strange och Wong räddar såväl New York som America och för henne i säkerhet till Kamar-Taj. Men säkerheten är inte tillräcklig och drivna av America Chavez skräck faller hon och Dr Strange ut ur vårt universum och genom en räcka av andra universa. Några universa liknar vårt, andra är helt annorlunda och den visuella upplevelsen är fantastisk men förståeligt nog åksjukeinducerande. Till slut landar de båda i en högteknologisk solarpunk-version av New York och försöker leta upp någon som kan hjälpa dem att stoppa fienden från att ta över Americas kraft och löpa amok genom alla universa. 


Det är nu som fan servicen exploderar eller snarare fokuserar i en fantastisk blandning av aktörer från What If...?, den eländigt dåliga serien Inhumans, och såväl kommande som klassiska Marvelfilmserier. Det gör den erupterande jätte-fighten ännu mer spännande - "I can do this all day!"


Något en åskådare kanske skulle vilja göra mer av är att tillsammans med America falla in i ännu fler universa, så vackra och spännande som de verkade vara. Men nej, som vi får veta så är väldigt många av universa i multiversum skadade, döende, kraschade, till och med utplånade. Och en av orsakerna är ofta Doctor Strange själv. Gång på gång har vi hört honom säga "Det var enda sättet." Men hur många gånger har han haft fel i det utan att vi visste, och gjort allt värre än det behövde vara?


Men det går ändå inte att vinna striden utan Doctor Strange, och han kan inte vinna den utan att närma sig ondskan och kraften i boken Darkhold och riskera att själv bli korrumperad av den. Kan det vara så att just vårt universums Doctor Strange kan stå emot lockelsen?


Doctor Strange in the Multiverse of Madness använder sig av flera element från skräckfilmer - onda häxor, levande döda, gastar, flykt genom trånga passager - men blir ingen skräckfilm då den hela tiden håller tempot av en actionfilm. (Ett exempel på motsatsen är Shazam! som låter skräckfyllda stämningar ta tid att utvecklas och hålla deltagare och åskådare i sitt grepp.) Och tempot är högt, med några stunder av återhämtning i skämtsamma dialoger och fumliga försök till mänsklig kontakt, just som det skall vara i en superhjältefilm. När filmen slutar får vi veta att Doctor Strange kommer att komma tillbaka. Men i vilken form?

Inga kommentarer: