lördag 7 maj 2022

A Master of Djinn av P. Djèlí Clark


Magi och en egen form av steampunk influerar Kairo under 1900-talets första år. Djinner och andra övernaturliga varelser finns inte bara i sagorna utan har stigit ut i verkligheten och i stort sett integrerats i det egyptiska vardagslivet som hantverkare, tjänstemän och andra yrkesroller som de sköter med sina extraordinära krafter. Men det sagolika skimret finns kvar kring dem, och P. Djèlí Clark låter oss skickligt förnimma det tillsammans med Agent Fatma el-Sha'arawi från Ministry of Alchemy, Enchantments, and Supernatural Entities. Djinnerna beskrivs med sina fascinerande detaljer - hud i klara färger och mönster, lysande ögon, vridna horn - så att man bara precis kan föreställa sig dem men inte helt, det finns ändå något obegripligt över dem.

Boken börjar med ett grymt dåd mot en grupp som inte helt förtjänar att brännas till aska. Det seriösa men litet löjeväckande sällskapet Brotherhood of Al-Jahiz består av engelsmän och några utvalda lokala personligheter med band till spirituella sammanslutningar. När hela sällskapet utplånas sprids ordet att det är den verklige Al-Jahiz som kommit tillbaka efter flera sekler och utfört dådet, Al-Jahiz som kallades Master of Djinn.

Fatma och hennes nya assistent Hadia sätts på att utreda brottet, med benägen hjälp av Fatmas magnifika vän Siti. Efterfrågningarna görs svårare av att de som sitter inne med kunskap om vad som lett fram till den ödesdigra kvällen, och händelserna efter det, är bundna av magi som tvingar dem att tiga om eller till och med glömma vad de vet. Det tillkommer också att Al-Jahiz uppträder i staden som en förkämpe för rättvisa åt det fattiga folket mot dem som norpat åt sig all makt och rikedom.

Som sagt målar P. Djèlí Clark upp en riktigt rik och lockande bild av ett Kairo med människor och andra varelser med helt annorlunda mål och metoder. Han har skrivit två kortare berättelse som föregår denna roman, A Dead Djinn i Cairo och The Haunting of Tram Car 015. Även om jag önskar att jag hade läst dem först gjorde det inte läsningen av A Master of Djinn svårare att inte ha gjort det. P. Djèlí Clark kommer att skriva vidare i det spännande universum han har börjat bygga upp, och det ser jag fram emot.

Inga kommentarer: