fredag 13 maj 2022

Project Hail Mary av Andy Weir

Hail Mary
är inte bara de första orden i den engelska versionen av den vackra bönen till Jungfru Maria, utan också beteckningen på en handling som utförs som det sista hoppet om räddning i en svår situation. Att solen håller på att släckas ut är den snåriga situationen vi är i, och kanske har mänskligheten en sista chans att hitta något som stoppar nedkylningen innan jordens ekosystem bryter samman, men det är mycket som skall klaffa för att vi skall ha en chans.

Hjältarna i Andy Weirs historier är ingenjörer med stor kunskap om hur saker fungerar och som blir uppiggade när de får ett krångligt problem att lösa. För att göra det hela litet extra svårt och spännande vaknar vår huvudperson Ryland Grace upp på ett underligt ställe utan minnen av var han är och vad han behöver göra. Och det är mycket han behöver upptäcka! Tillsammans med oss läsare förstår han att han är ombord på ett rymdskepp för att leta efter en lösning på problemet med parasiterna som suger energin ur vår sol. 

First contact-berättelser är ofta spännande och Project Hail Mary är just en sådan bok. Ryland Grace stöter på en individ av en annan livsform som är en ännu mer ingenjörig ingenjör än han själv, och det uppstår en fin interstellär bromance mellan dem båda. Det är spännande att följa hur Grace och "Rocky" lär sig att förstå varandras kommunikationssätt, tidräkning och vetenskapliga termer för att gemensamt kunna lösa gåtan som hotar båda de respektive folken. Andy Weir har verkligen tänkt ut en spännande livsform, anpassad till miljön den utvecklats i. Likaså är gåtan som måste lösas engagerande, precis som alla steg som måste tas för att komma närmare lösningen. Jag erkänner att jag inte alltid provräknade eller kollade de vetenskapliga utsagorna som Weir väver in i texten, men det ger stadga och trovärdighet att de finns där, och kanske kan de vara spännande räkneexempel för intresserade, från NO-elever till pigga pensionärer. Ryland Grace och "Rocky" har mer tålamod i det ständiga problemlösandet än jag skulle ha, men tempot i handlingen håller en god fart och spänningen stiger i de sista kapitlen fram till den omskakande upplösningen.

Fler böcker av Andy Weir:

Inga kommentarer: