onsdag 27 mars 2019

Shazam!

Åh, att få vara superhjälte! Ha spännande superkrafter, slåss med superskurkar och få omgivningens beundran! Shazam! Det är just vad som händer med 14-årige Billy Batson, och allt är jättekul - ja, tills det blir dags att slåss mot en superskurk.


Men låt oss gå tillbaka några steg. Många som önskar sig superkrafter drivs av en lust att bevisa något, och ta revansch på en omvärld som sett ned på dem och kanske behandlat dem illa. Det finns ett par sådana pojkar i filmen Shazam! En av dem är Freddy Freeman, fosterhemspojke med ett skadat ben som blir mobbad i skolan. En annan är Billy Batson, som just blivit hans fosterbror i det varma och välkomnande hemmet. Men Billy är inte lika intresserad av superhjältar, och inte heller av fosterfamiljen. Ändå är det han som på mystiska vägar fylls med kraft och blir universums starkaste varelse, och inte nog med det, han blir en stor, muskulös man i lysande superhjältedräkt!


Det finns äkta glädje och så mycket humor i hur killarna utforskar Billys nya superkrafter. Det är inte att undra på att en fjortonåring njuter av att vara superstark, eventuellt kunna flyga - och köpa öl, och imponera på omvärlden med coola tricks. Men allvaret närmar sig i form av den där superskurken - Dr Sivana, som har sökt källan till Billys nya krafter i hela sitt liv.


Svenske David F. Sandberg har gjort sig ett namn som regissör av skräckfilmer, och några scener i filmen är riktigt kusliga. Det är inte bara skräck som Sandberg är skicklig på att locka fram, utan också känslan av att vi har lämnat den vanliga världen, och att spelreglerna är nya och helt okända. Filmen genomsyras också av sympati för de många barn som känner sig ledsna och oälskade, och försöker hantera det på olika sätt; genom att leta nya allierade, genom att kramas så mycket de kan, eller genom att vända sig bort och försöka klara sig själva.


Zachary Levi som Billys vuxne alter ego Shazam är det perfekta valet för rollen. Utan att skämten blir plumpa har han en oskuldsfullhet (fast han också är en busunge) som gör att man hela tiden kommer ihåg att han egentligen är en 14-årig kille som försöker komma på vad han skall göra för att försvara sig mot en vuxen man som rider på krafterna av de sju dödssynderna. I en film som lyser av humor och gott humör är det extra bra att superskurken är seriös och kall. Mark Strong är ännu ett kongenialt val av skådespelare; allvarlig och otäck och tydligt mer säker på sina krafter än nybörjaren Shazam.


De senaste årens Supermanfilmer har kastat om Stålmannens personlighet för att göra honom opålitlig och farlig, istället för att låta hans svurna godhet brytas mot en värld full av illvilja och en försvagad godhet. Det är det som vi äntligen får i Shazam! med någon som slåss mot onda viljor utan att förlora sin medmänsklighet. Filmen Shazam! har vad Superman-filmerna borde ha haft, och den har glädje och optimism för actionfilmsälskarna. Jag hoppas innerligt att vi får fler Shazam-filmer! Midcredit-teasern antyder spännande utvecklingar.Fotnot: Den duktige Benjamin Wallfisch har komponerat filmmusiken till Shazam! Hans pappa är den världsberömde cellisten Raphael Wallfisch. Är det därför det står en brinnande cello vid sidan när Billy först blir förd till krafternas centrum?

Inga kommentarer: