onsdag 20 oktober 2021

What If...?

 Det är mycket som skall klaffa för att actionfilmer skall sluta lyckligt. Det är inte utan att man undrar vad som skulle hända om någon av hjältarna snubblade, eller om skurkarna hade den smartaste planen. Flera böcker och filmer handlar om hur det skulle kunnat gå om någon detalj varit annorlunda, och även i Marvel Cinematic Universe har de tankarna redan blänkt till. Den tecknade TV-serien What If...? undersöker detta fullt ut, med tilltänkta superhjältar som dör i förtid och andra förändringar mot vår värld.

Det första avsnittet låter Peggy Carter hoppa in i apparaten som gör henne, inte Steve Rogers, stor och stark och uthållig, och så har vi en Captain Carter på de godas sida i andra världskriget. Redan i det avsnittet ser vi några mystiska jättetentakler som skall återkomma vid andra tillfällen under seriens gång.

Även för oss som generellt har tröttnat på zombier är avsnittet där hälften av våra favoriter blivit zombiesmittade riktigt roligt och underhållande. Flera andra avsnitt är dock sorgligare och verkar gå mot undergång för jorden och människorna i den tidslinjen.

Om man läser avsnittens titlar får man en aning om att oron och oredan i tidslinjerna tilltar ju mer vi får se. Till och med vår allvetande guide, The Watcher, börjar luta åt att han bör ingripa i skeendena trots att det ligger utanför hans uppgift. Säsongen får en tillfälligt tillfredsställande avslutning men det ligger öppet för en andra säsong.

Flera av skådespelarna från filmerna bidrar med sina röster, vilket blir litet uncanny då deras tecknade versioner inte riktigt liknar dem och heller inte är så värst väl animerade. Desto snyggare är bakgrundsmiljöerna, välgjorda och med fin finish. Underhållande bifigurer som The Collector, Grandmaster och Howard the Duck dyker också upp. Vi kan nog tänka oss att en del av det vi ser kommer att komma tillbaka i kommande filmer, inte minst i Doctor Strange 2. Och så kan Marvel behålla vår uppmärksamhet för evigt, med miniserier och parallella världar...

Inga kommentarer: