tisdag 31 maj 2022

Rom Com - en romantisk komedi på Stadsteatern Fri Scen

På film går det så lätt, förälskelsen och förhållandet följer de tio stegen som bygger den romantiska komedin, från de initiala missförstånden över djupare ifrågasättanden till ett lyckligt slut. Så kanske är det ett recept för lyckad parterapi att låta paren följa den här mallen, genom att låta dem spela upp de här scenerna ur sitt eget förhållande. Det är vad Verklig Psykologi AB arbetar med, och det är dit som Eda tagit med expojkvännen Elroy (Amina Avdic respektive Andreas Anterot).

Flexibel scenografi skapar miljöerna för första mötet på en fest, vidare möten och fördjupande av relationen medan historien närmar sig de verkliga problemen. Vad var det som gick fel, och varför är de tillbaka idag? Eda och Elroy vet - ungefär - och vi i publiken får pusselbit efter pusselbit av de två i de uppspelade scenerna och i diskussionerna däremellan. Skall de verkligen klara av den här sessionen helt på egen hand, förresten? Nej, för när allt verkar gå helt åt pipan studsar en terapeut (Staffan Kolhammar) från Verklig Psykologi AB upp bokstavligen som gubben ur lådan. Men än en gång, kan hans entusiasm och klåfingriga nyfikenhet hjälpa paret och borde de ens vara där och försöka igen?

Uppsättningen av Rom Com - en romantisk komedi på Kulturhuset Stadsteaterns gästscen Kilen är helt och hållet genomförd av studenter från Stockholms Konstnärliga Högskola, och det med den äran: scenografi, kostym och allt däromkring är smart och skickligt designat. För manus och regi står Alexander Charlamov som har gjort ett utmärkt jobb dubbelt upp. Visserligen är det litet svårt att uppfatta varför Elroy och Eda föll för varandra, men det är ju de kritiska ögonblicken som spelas upp, inte alla där emellan med omtänksamhet och ömsesidig förståelse. Dialogerna visar upp de bådas olika sidor och ambitioner, och såväl Eda som Elroy visas upp med sympatiska och osympatiska drag. Att deras realistiska diskussioner avbryts av den entusiastiske terapitjänstemannan är helt rätt, och hans härligt teatraliska spel är lika välfunnet och välriktat. Rom Com - en romantisk komedi är ett mycket lyckat examensprojekt och det går att hoppas på fler kompetenta uppsättningar från alla inblandade.




Inga kommentarer: