tisdag 24 maj 2022

Finna av Nino Cipri

Det är lätt att irra bort sig i de labyrintiska gångarna på IKEA, men det är roligt att fantisera om att stöta på något oväntat och spännande bland de uppbyggda rummen med olika teman. Det vi möter i Nino Cipris bok Finna är en sämre variant av IKEA med temarum med namn som Edgelord Rockabilly Dorm Room, Pastel Goth Hideaway, Nihilist Bachelor Cube och Parental Basement Dweller. Och i LitenVärld, som butiken heter, dyker det då och då upp maskhål till andra dimensioner!

Att så är fallet får inte de underbetalda anställda reda på förrän en kund faktiskt har försvunnit in i en annan dimension och de skickas ut för att hämta hem henne. I stil med butikens övriga lågbudgetpolicy sänds de mest umbärliga medarbetarna Ava och Jules ut med minimala instruktioner från en videofilm dubbad från svenska. Ja, det dyker upp svenska ord i den engelska texten, inklusive ordet "maskhål", och det är ju kul!

Jules och Ava ger sig av efter den försvunna lilla damen, hjälpta av manicken FINNA som lyser för att visa rätt riktning. De varianter av LitenVärld som de kliver in i, en i taget, är mycket annorlunda och farliga på olika sätt. Det börjar bli riktigt intressant... men tyvärr schabblas spänningen bort av det återkommande kärleksgnabbet mellan Ava och Jules, eller rättare sagt efterdyningarna av deras färska och såriga uppbrott från varandra. De två självupptagna über-millenials tuggar om gamla gräl och tänker på sina ADHD-diagnoser medan faran flämtar dem i nacken, och det är jättetråkigt. Och visst förstår jag att anställningsförhållandena på LitenVärld är sunkiga, men Avas rutinmässiga och plattitydbemängda nedsablingar av allt hon ser och är med om på jobbet och privat får henne att låta som en gnällspik jag inte skulle vilja vara vän eller kollega med. Om den originella grundhistorien fått ta större plats än relationsproblemen så hade den korta boken varit mycket bättre.

Fler böcker av Nino Cipri:

Inga kommentarer: