torsdag 5 maj 2022

Runaways

Ungdomarna har varit vänner länge, fastän de alla är väldigt olika varandra. Det kan bli så när man tussas ihop av att föräldrarna är vänner. Men föräldrarna är egentligen också väldigt olika varandra, med det undantaget att de alla är rasande skickliga och framgångsrika inom sina speciella områden.


Varför är föräldraparen så framgångsrika och vad gör de på sina regelbundna träffar? Med en aning tonårsuppror susande i blodet smyger våra sex unga huvudpersoner efter föräldrarna dit de drar sig undan och upptäcker att det gör något fruktansvärt. Och kanske blir de själva upptäckta, och kanske kommer inte föräldrarna att ha förbarmande med att deras barn vet för mycket - jo, kanske sina egna barn, men inte någon annan?


Första säsongen av Marvel's Runaways fokuserar på hur gruppen av ungdomar spionerar vidare på sina föräldrar, försöker skaffa konkreta bevis och dessutom plågas av att deras trygghet i livet varit fullständigt falsk. Samtidigt börjar de upptäcka att de har krafter av vitt skilda slag. Gert är telepatiskt sammankopplad med den genmanipulerade dinosaurie hon finner i sina föräldrars hemliga laboratorium. Gerts fostersyster Molly, yngst av dem alla, kan bli superstark under rätt omständigheter. Chase, sonen till teknik- och vetenskapsgeniet Victor Stein, bygger ett par handskar som han kan skjuta eld med. Och Karolina, kronprinsessa i den mystiska Church of Gibborian som hennes mor leder, är kanske den uppenbarelse som kyrkan lärt ut i alla år?


När ungdomarna till slut kommit för långt i sina undersökningar blir situationen ohållbar och de måste fly. Där, i andra säsongen, blandas handlingen för ett tag bort i banala tonårsgräl, avbrutna förälskelser och kärleksbråk. (Tack och lov verkar dinosaurien varken äta eller bajsa särskilt mycket i det spännande gömstället ungdomarna hittar åt sig.) Men samtidigt sätts föräldrakärleken på prov, och olika personer reagerar olika på den nya fiendskapen såväl bland de vuxna som bland de unga. 


Att ungdomarnas krafter är så olika och inte alltid optimala gör användandet desto mer spännande och trovärdigt enligt berättelsens inre logik. Det är inte alltid som någon kan tricksa sig ur en svår situation, och nya lojaliteter och egna ambitioner lägger krokben för många av ungdomarnas planer. Efter hand rör sig handlingen genom konspirationer på såväl galaktiska som interdimensionella nivåer på samma gång! Det hinner inte bli för rörigt utan är spännande och underhållande ända in i slutet.


Inga kommentarer: