tisdag 11 januari 2022

Hawkeye

Hawkeye är skicklig med pil och båge, så skicklig att han har en plats i Avengers, där de flesta övriga medlemmarna har superkrafter av olika slag. Under slaget om New York såg barnet Kate Bishop honom strida mot de attackerande chitaurierna med risk för sitt eget liv. Hon blev så imponerad av Hawkeyes mod att hon själv lade kraft på att bli lika bra på pilbåge.

Kate Bishop är den andra huvudpersonen i serien Hawkeye. Det hade varit roligt att åtminstone i några scener få se hur hon tränar och tränar för att bli en riktigt bra bågskytt, hellre än att se henne vara en brat och bli relegerad från sin dyra skola för ett dumt spratt. Hennes nutidshistoria är förvånansvärt oengagerande, trots att hon hamnar i siktet för the Tracksuit Mafia och i förlängningen också Kingpin, viktiga skurkar i Marvel-världen.

Under seriens gång kommer vi att få se Kate Bishop och Hawkeye gnabbas - självklart om att Kate borde hålla sig undan och vara försiktig enligt Hawkeye och raka motsatsen enligt henne själv. Litet grand är det förstås också en tävling om vem som är den bästa skytten men det är bra att serien i sina bästa stunder inte ställer dem båda mot varandra utan sida vid sida, som kompletterande fighters. Det är också intressant att få se de mer uppfinningsrika pilarna i Hawkeyes koger - inte bara exploderande spetsar utan sådana som släpper ut en lila gegga som skymmer sikten, till exempel.

Men riktigt fart blir det inte förrän i de två sista avsnitten (av sex). Det är då som post credits-scenen i Black Widow får sin uppföljning, när den hämndlystna Yelena Belova dyker upp med energi, smarta fighting moves och sarkastiska kommentarer. Det är synd att serien var så seg under den första två-tredjedelen, men då den är ganska kort och ändå tycks vara en viktig byggsten i Marvel Cinematic Universe, och då den sista tredjedelen är ett så stort lyft, är Hawkeye ändå värd att se. En annan bonus är det roliga musikalnumret från Broadwayshowen Rogers - The Musical där den episka striden kläs i sång och dans och taffliga kostymer. I can do this all day!Inga kommentarer: