tisdag 25 januari 2022

A Town Called Solace av Mary Lawson

Hur klok och uppmärksam Clara än är, så finns det saker hon inte förstår här i världen. Hon är ju bara åtta år gammal och känner mest till sitt grannskap och skolan, och hennes föräldrar berättar heller inte allt för henne. Hon har några viktiga uppgifter: att mata grannfruns katt Moses, och att hålla utkik efter sin storasyster Rose som rymde för några veckor sedan. 

Berättelsen växlar mellan tre personer: Clara, grannfrun Elizabeth och Liam, som var hos Elizabeth och hennes man när han var barn. Genom deras upplevelser och minnen kan man pussla ihop allas bakgrundshistorier och följa med i vad som händer i nutid.

A Town Called Solace behandlar några riktigt allvarliga och sorgliga ämnen: oron över en tonårsflicka som rymmer hemifrån, barnlöshet, skilsmässa. Tyvärr är personskildringarna platta, handlingen i stort sett förutsägbar och prosan litet tillgjord för att likna en åttaårings eller en drömmande gammal dams tankar. Det gör boken genomgående alldeles för lättviktig och frustrerande att läsa. 

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag tycker att din recension: om boken: " A Town Called Solace" var mycket medkännande skriven. Och jag blir trots allt lite sugen på att läsa den! Den påminner lite i stilen som du beskriver den om en bok som vi läste på min engelska kurs med Uppsala universitet i höstas som hette: " The House on Mango Street". Av en Sydamerikansk författarinna vars namn jag tyvärr inte kommer ihåg just nu som även den var berättad ur ett barns perspektiv ur en sådär 8 år gammal flickas perspektiv.

Hälsningar från,
Marika Frykholm