lördag 22 januari 2022

The Pursuit of Love

 Systrarna Mitford levde ovanligt intressanta liv under ovanligt omvälvande tider - Europa under tidigt 190o-tal. Äldsta systern Nancy Mitford skrev flera böcker där man kan se inspiration av systrarnas liv. Emily Mortimer har filmatiserat boken The Pursuit of Love rappt och roligt - dock kanske litet för rappt, enligt min mening.

The Pursuit of Love handlar om kusinerna Fanny och Linda, vilka är bästa vänner. Fannys mor har aldrig kunnat stanna på ett ställe med en man utan smitit så många gånger att det gett henne smeknamet The Bolter. Fanny har istället uppfostrats av sin moster Emily och också tillbringat mycket tid hos onkel Matthew, far till en stor barnaskara där Linda ingår. Onkel Matthew har bestämda uppfattningar om det mesta, som att utlandet och utlänningar är dåliga, och att kvinnor inte skall ha någon utbildning. Följdaktligen är Linda okunnig om världen och känner inte till något annat än sin egen starka längtan efter kärlek, vilken kommer att leda henne till såväl olycka som lycksalighet.


Litet à la Wes Anderson presenteras personer i en stillastående tablå med sitt namn skrivet under i sirlig skrivstil. Fannys berättarröst förklarar stora delar av handlingen, som rör sig raskt framåt i snabba hopp. Dock stannar den nästan bara i scener av stor känslomässig rörelse, så att man gång på gång får se Linda snyfta av kärlekssorg eller lysa av längtan, men egentligen inte lära känna henne.

Den excentriske grannen Lord Merlin livar upp flickornas erbarmligt tråkiga debutantbal, och hux flux så startar den första kärlekshistorien i Lindas liv. När det är fest blir framställningen ofta anakronistisk i sitt användande av musik och scenografi för att maximera upplevelsen, och det är kul men litet överdrivet. Då och då påminns vi istället om att det pågår ett, nej flera krig samtidigt och Linda skall komma att påverkas av dem på djupet.

Tre förbivirvlande avsnitt i rasande tempo ger oss som sagt inte chansen att lära känna våra huvudpersoner, varken Linda eller Fanny som väljer den förnuftiga vägen och gifter sig med en snäll men tråkig akademiker. Litet grand får man ändå leva sig in i en av flickornas kvarvarande glädje från barndomen: linnerummet där de brukade ha "hemliga" möten som barn bland hyllorna med tvätt, och vars känsla av trygghet finns kvar när Fanny kommer dit som vuxen. Gillar man vackra kläder i sköna miljöer är det värt det att se den här versionen av The Pursuit of Love.

Inga kommentarer: