torsdag 28 oktober 2021

Dead Astronauts av Jeff VanderMeer

Om och om igen närmar de sig staden, de tre som binds samman av sitt uppdrag och sin kärlek. Någon gång antyds invånare och vad som kan vara stadsliv, men oftast ser vi en udda City omgiven av en förvrängd natur, där huvudbyggnaden för the Company tar sig olika former men oftast är stor och skrämmande redan på håll. Om och om igen avancerar de, i olika världar där verkligheten tar olika uttryck men några inslag återkommer i varierande former: den blå räven, den hotfulla ankan med ett öga och en vinge. Man hinner tänka att de är som avatarer i ett dataspel som måste spelas om och om igen för att komma litet närmare, och flera av scenerna kan få en att tro att det som sker är virusangrepp och kodomskrivningar i ett dataprogram som getts symboliska former: Chens förvandling till en flock av salamandrar, hur alla kan läsa vad som finns inuti Moss och hur hon kan förändras och plocka upp alla andra iterationer av Moss hon möter.

Men det är nog inte så enkelt, och även om det vore det skulle det vara komplicerat nog. Andra delar av boken Dead Astronauts understryker att det handlar om fysiska liv, och alltför ofta om livsformer som skapas för att prövas, plågas och förkastas. Moss står ofta och tittar ned i de bassänger dit dessa varelser slängts bort för att gå under, som en blinkning tillbaka till biologen i VanderMeers Annihilation. Men dessa tidal pools drar också tankarna till vattenpölarna i "världen mellan världarna" i C.S. Lewis' Min morbror trollkarlen som kunde föra en från en värld till en annan om man bar på rätt ring.

Ett parti mitt i boken verkar utspela sig i något som liknar vår värld, bland galna och olyckliga människor. För ett tag kan man tro att allt vi läst innan är en fantasi sprungen ur anteckningsboken som den hemlösa kvinnan Sarah bär med sig. Men snart är vi tillbaka hos den enögda ankan och den döda astronautens ständiga kamp, och åter igen känns det som att det är den verkliga världen och vår verklighet bara är en dröm. Men det som sker i de övriga världarna ekar även i vår värld.

Fler böcker av Jeff VanderMeer:
Shriek: An Afterword
Annihilation
Authority
Acceptance 

Inga kommentarer: