torsdag 14 oktober 2021

Moonbase 8

När man slår på för stort utan en hållbar plan kan det gå fel. Det såg vi dubbelt upp i TV-serien Space Force, både i dess historier om ett rymdprogram och i hur humorn inte lyckades. Det bästa avsnittet utspelade sig i ett avskilt tält där man simulerade att bo på månen. Det är i en sådan miljö som hela den korta serien Moonbase 8 utspelar sig, med mycket bättre resultat. 


Det går att göra mycket humor med små medel men bra idéer. Det finns något roligt bara i utgångspunkten, att alla inblandade måste låtsas som att de befinner sig på månen och noggrant dra igen alla spännen på sina rymddräkter innan de går utanför dörren. Även när det är för att undersöka vem som rotar i deras saker om natten, alltså något djur eller människa som inte alls bryr sig om att låtsas att det inte finns någon atmosfär. Under en lång period på begränsat utrymme kommer de utsända astronauternas mer udda egenskaper att krypa fram och kanske börja reta någon av de andra.


Loser-perspektivet ger också goda möjligheter till skämt, som att dräkterna och den övriga utrustningen är ganska slitna, att NASA verkar ha dem där ute på nåder och att flera astronauter faktiskt skickas till månen före dem. En av de bärande rollerna spelas av Fred Armisen som är en mästare på de små absurditeterna i en udda vardag, och bara det lyfter serien Moonbase 8. John C. Reilly och Tim Heidecker sköter sina roller bra, och gästskådespelarna skakar om saker och ting, inte minst de dryga ungdomarna från SpaceX-kolonin intill. Kommer NASA/Showtime att avveckla Moonbase 8? För min del får det gärna bli en säsong till.Inga kommentarer: