tisdag 5 oktober 2021

Great Circle av Maggie Shipstead

En bit ovanför Marians huvud, farligt nära trädtopparna, brummar ett flygplan förbi. Året är 1927 och The Flying Brayfogles kommer till den lilla staden Missoula för att visa flygkonster mot pengar. Marian är tolv år gammal men redan fascinerad av bilar, och flygfordonet och dess motor och att ta sig upp i luften med det väcker en längtan som aldrig skall komma att gå över. 

Marian och tvillingbrodern Jamie lever någorlunda bekymmersfritt nära naturen med sin farbror Wallace, sedan en fartygskatastrof som skedde när de var spädbarn. De första kapitlen i boken Great Circle handlar om människor i barnens periferi för att steg för steg närma sig föräldrarna och olyckan som gjorde dem föräldralösa.

Ingen tror väl att en kortklippt flicka som rattar bageribilen kan vara hantlangare åt spritsmugglare under förbudstiden? På så vis kan Marian tjäna pengar och spara till en egen bil, med drömmen om att en dag lära sig flyga och skaffa ett eget flygplan. Men piloterna på flygfältet i Missoula har ingen lust att ta med en liten flicka i sina plan, hur gärna hon än vill betala för flyglektioner. Ingenting händer på den fronten förrän traktens starke man Barclay Macqueen drar i trådarna, men efter det är Marian insnärjd även i hans planer.

Det är inte en utan två böcker som Maggie Shipstead har skrivit. Då och då saxas historien om Marian Graves med kapitel från nutid, där Hadley Baxter, en filmstjärna från en fantasyserie (tänk Twilight) straffat ut sig och blivit sparkad från franchisen. När hon nu måste bevisa sig själv får hon chansen att spela huvudrollen i en film om aviatrisen Marian Graves som försvann under sista sträckan av sin Great Circle, en omflygning kring hela jorden som tog henne över såväl Nordpolen som Sydpolen. Det finns likheter mellan Hadley och Marian: båda förlorade sina föräldrar som barn, och båda har fått betala med sina kroppar för att få chansen att sysselsätta med det de vill. I övrigt är de båda berättelserna vitt skilda i tempo och ton, och det är skickligt av Shipstead att kunna ändra sin berättarröst så radikalt, men det gör det också tydligt hur hetsigt och skränigt det lyxiga Hollywoodlivet är.

Kapitlen om Marian, Jamie och deras samtida är å andra sidan vackrare skrivna, med bitvis lyriska skildringar av naturen, stadslivet och människornas prövande relationer till varandra. Maggie Shipstead har skrivit reseskildringar från Arktis och Antarktis och bilderna därifrån känns så vackra och skrämmande att det svindlar. Marians dragning till tekniken och lyckan av att känna hur planet gör vad hon vill är en fröjd att läsa om. Det är ingen överraskning att höra henne berätta för Jamie hur det under hennes första loop kändes som att hennes hantering av reglagen fick världen att vrida sig kring henne, inte tvärtom. Utan att skönmåla de farligare stunderna innehåller Great Circle så många medryckande beskrivningar att alla de knappt sexhundra sidorna blir läsvärda.

Inga kommentarer: