fredag 20 juli 2018

Acceptance av Jeff VanderMeer

Sista delen i trilogin om den mystiska Area X låter historien berättas av flera av de olika huvudaktörerna, och från olika tidsskeden. Förra bokens berättare Control är en av dem; en annan är biologen som kom tillbaka från expedition och nu kallar sig Ghost Bird; den tidigare områdeschefen som lockades så av Area X att hon i hemlighet gav sig in där innan hon tog en roll i expedition tolv; och så fyrvaktaren som var med när saker började hända. Får vi fler svar nu? Några sammanhang uppdagas, några gåtor blir lösta, men alla är fortfarande insnärjda i sina egna trådar av halvsanningar och hemligheter.

Det mest givande i historien är fortfarande den tröga och icke-normala stämningen i Area X. Vi får följa med personernas olika vägar in i och genom det förändrade landskapet i olika stadier av förvandling, till fyren, till den gamla halvt rasade fyren, till och med ned i den topologiska anomalin och till de lysande portar som kanske är vägar ut ur Area X eller kanske leder ännu djupare in. Fyrvaktarens historia berättar om de små skiftningarna i verkligheten som verkar vara början på förvandlingen, men andra detaljer får oss att undra om det inte redan pågått sedan mycket länge.

Man försöker sig på olika förklaringar till vad som skapat Area X, och kanske är det mitt eget val att jag finner alla ofullständiga och att jag tycker att det är bra. Antydningarna om kometer och andra planeter är grumliga, och effekten blir i slutändan att Area X framstår som ännu mer svårgripbart och svårförklarligt. Det var just det jag önskade mig av den avslutande boken; skulle pusslet gått ut skulle det förminskat det mystiska med Area X och allt det som hänt omkring området.

Fler böcker av Jeff VanderMeer:
Shriek: An Afterword

Inga kommentarer: