fredag 22 oktober 2021

The Trials of Koli av M.J. Carey

 Musik är en viktig identitetsskapare, och i Kolis fall är det till och med hans räddning i många situationer. Den underbara friheten av att kunna gå runt och lyssna på sin älsklingsmusik i en Sony Walkman (eller freestyle som de hette i Sverige) utvecklades till små nätta mp3-spelare med stora lagringsmöjligheter, och nu hjälper oss Spotifys algoritmer att hitta musik vi inte visste att vi älskade. Den DreamSleeve som Koli lyckades väcka till liv bar på en AI modellerad efter popstjärnan Monono Aware, och efter en komplicerad uppgradering i första boken har hon blivit mindre av en retsam musikkompis och mer av en snabbtänkt stridspartner med livsviktiga kunskaper om hur forntidens teknologi fungerar.

De små byarna runt om i Ingland är isolerade från varandra av den fientliga naturen, och alltför många av grupperna försöker också tvinga andra till lydnad med våld. Tidigt i boken The Trials of Koli blir Koli åter igen tillfångatagen och jag suckar först över det, då det är så frustrerande att se människor hänfalla åt stridigheter istället för samarbete. Men jag får anledning att istället glädjas åt listiga motdrag, och så se Koli, Ursala och Cup fortsätta i sitt sökande efter Sword of Albion i London, där det borde finnas fler människor, mer gammal men användbar teknik och större chanser till att bygga ett livskraftigt samhälle.

Vi vänder också tillbaka till Kolis hemby Mythen Rood och följer Spinner, som upptäcker fler och fler hemligheter om de forntida vapnen efter att hon blivit ingift i familjen Vennastin, de enda som lyckats väcka den gamla teknologin till liv de senaste generationerna. Nu är det mycket som snabbt blir riktigt spännande, och jag ser fram emot att läsa den sista boken i trilogin, The Fall of Koli.

Fler böcker av Mike Carey:
The Book of Koli

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Låter som en mycket spännande trilogi! Blir mycket sugen på att läsa den! Kanske du borde tipsa science- fiktion föreningen? Men är det mera åt fantasy- hållet till eller räknas det till science- fiktion kategorin? Din okunniga kulturkompid, Marika Frykholm

Jenny B sa...

Det har du rätt i, Marika! Jag tipsade om den första boken i serien till en grupp för folk som läser SF och fantasy har på Facebook, men det var bra att du påminde mig om att även posta om den här!