måndag 11 oktober 2021

Light of Impossible Stars av Gareth L Powell

 En ohelig allians av människor och utomjordingar, Fleet of Knives, kämpar mot en allians av människor med syftet att bekämpa den våldsbenägna mänskligheten så att inte stridigheterna drar till sig de grymma hyperrymddrakarnas uppmärksamhet. Ologiskt, ja, men sådan ser ofta krigets logik ut, och vi får i några kapitel följa en människa som dedikerat sitt liv åt den saken. Men främst följer boken Light of Impossible Stars några människor och skepp på rebellsidan, samt några som i krigets periferi sysselsätter sig med artefakter från en högstående och numera försvunnen ras av utomjordingar.

Artefakterna är dyrbara och bara delvis användbara, men en del av människorna har mer än en aning om hur de kan användas och andra kommer att få veta mer inom en snar framtid. Stora delar av mänskligheten lever på alienbyggda plattor svävande kring en planet nära The Intrusion, en reva i universum in till ett annat universum med andra grundlagar. Utbrott från denna reva skapar då och då kaos i sin närhet, vilket gör att många inklusive rymdarméerna hållit sig borta därifrån länge, men nu närmar sig kriget denna reva av många anledningar.

Det var visst sista boken i en trilogi, Embers of War, som jag råkade plocka upp. Dock är jag nöjd med att bara ha läst den för det känns som att jag fått maximalt av vad som intresserar mig - övergivna artefakter och andra universa - och mindre av ganska platta karaktärer och inte helt sammahängande historier.

Inga kommentarer: