lördag 5 maj 2018

The Collapsing Empire av John Scalzi

Det är skönt att få skjuts på vägen när man koloniserar galaxen. Det blev så mycket lättare att nå andra solsystem när mänskligheten upptäckte Flow, genvägar genom rymden med fasta start- och slutpunkter. Vägarna mellan stjärnorna är ojämnt fördelade, och öppningarna är inte alltid så nära så en resa med rymdskepp innebär två sträckor genom vanlig rymd och en sträcka genom Flow, innesluten i en egen bubbla av rymdtid för att inte gå förlorad. De inlänkade solsystemen innehåller sällan beboeliga planeter, men driftiga människor har byggt avancerade bosättningar i mekaniska konstruktioner och specialiserat sig på olika exportvaror. Handeln mellan de olika kolonierna regleras av ett styre som inbegriper såväl statsskick som religion; Interdependency betyder att alla människor har tillgång till det som möjliggör överlevnad, till ett pris förstås.

Boken The Collapsing Empire följer tre personer: Kiva Lagos, ägarrepresentant på ett handelsskepp på väg till End och mycket ful i munnen; Marce Claremont, Flow-forskare på End; och Cardenia, nyutnämnd men motvillig Emperox, härskare över det komplexa imperiet. De har alla olika mål när berättelsen börjar, men snart står det klart att de håller var sina pusselbitar till något av stor vikt för hela imperiet. Gång efter annan står de också ansikte mot ansikte med medlemmar ur familjen Nohamapetan, ett handelshus med en egen agenda vilken ofta lägger krokben för de tre huvudpersonerna på olika sätt.

John Scalzi skriver rappt och underhållande om ett imperium med intressanta kulturer och en spännande gemensam historia. Intriger spinns, nystas upp inom rimlig tid och spinns om på nya sätt med trådarna i händerna på nya människor. Vad är Nohamapetan ute efter på planeten som fått namnet End för att den ligger "längst bort", i slutet på alla Flow-vägar? Vad kan Emperox göra åt att hennes imperium tycks vara på väg att falla sönder? Frågorna får tillfredsställande om än preliminära svar innan boken tar slut. Men historien är inte slut än, för redan i år kommer Scalzis första uppföljare, The Consuming Fire, och den kan säkert bli lika bra.

Fler böcker av John Scalzi:
Old Man's War
Ghost Brigades
The Last Colony
Zoe's Tale
 
Redshirts


Inga kommentarer: