fredag 25 maj 2018

History of Wolves av Emily Fridlund

Det är svårt nog att finna sin plats i världen när man är femton, och ännu svårare om man kommer från stugan i skogen som en gång var en kommunitet för hippies som ville bygga en ny värld med kärlek. När alla sektmedlemmar gav upp och flyttade blev Linda och hennes föräldrar kvar. Från att ha levt omgiven av andra barn och vuxna är Linda ensam med två människor vars omsorger om henne är äkta men sporadiska - kommer hon inte hem en natt verkar de inte ens märka det.

På andra sidan sjön ser hon en ny familj flytta in, ett par med en liten son på fyra år. Med Lindas ögon ser vi hemmet när hon blir bjuden att stiga in - stora fönster mot sjön, inrett med eftertanke - med blicken hos en ung människa som börjar se och förstå andra sätt att leva. Kanske bättre sätt, kanske till och med det "riktiga" sättet jämfört med hennes eget. Den unga mamman Patra slösar kärlek på sin lille Paul på ett litet för desperat sätt. Tidigt i boken får vi veta att något kommer att gå illa och att Linda inför domstol kommer att bli tillfrågad om hon inte misstänkte något tidigare. Men som vi redan vet har inte Linda kunskapen eller erfarenheten att säga hur människor skall ta hand om varandra.

Sidohistorier med stor betydelse kretsar kring klasskamraten Lily och historieläraren Mr. Grierson som kom från Kalifornien till den snökalla Minnesota-byn mitt i vintern. Genom Lindas relation till Lily får vi se mer av skoldagarna och hur människor lever kring sjöarna i bygden. På grund av Mr. Grierson upplever Linda ett par besvikelser av olika storlek och också en odefinierad känsla av att vilja förändra sitt liv. Det är Lilys och Mr. Griersons liv som skall komma att rent konkret skakas om, men det går att se att Linda hellre velat gå deras väg in i den katastrofen än in i den hon själv skall komma att uppleva.

Emily Fridlunds prosa är inte övertydlig men låter oss tillsammans med Linda känna de känslor och tankar hon inte helt förstår, och se den natur som är hennes vardag och vardagsrum. I signifikanta situationer stannar Fridlund upp i beskrivningar av detaljer som gör att vi känner samma press som Linda känner då. Det blir extra tydligt under den natt då Leo, Pauls far, vill att Linda skall lämna deras hem och Patra vill att hon skall stanna, och låter oss läsare gissa hur personerna reagerar på det som händer i familjen just då. History of Wolves är en ypperlig skildring av en ung flicka på väg att växa upp, och hur hon senare i livet hanterar det som hänt. Jag ser fram emot att läsa mycket mer av Emily Fridlund.

Inga kommentarer: