måndag 7 maj 2018

Amatörer


Låt oss känna en stunds sympati för kommunpolitiker runt om i landet. De lägger energi och sin fritid på att utreda och diskutera vad som skall göra just deras kommun bättre - i många fall att ens få den att överleva - på en budget som alltid är för liten. I västsvenska Lafors har den brokiga gruppen i kommunstyrelsen fått veta att de har chans att få dit den tyska lågpriskedjan Superbilly. Ett stort varuhus som skulle ge över tusen arbetstillfällen! Men hur skall man profilera sig så att företagsledningen väljer just Lafors? Om man googlar är det fyllevideos från senaste cowboyfestivalen som hamnar överst bland sökresultaten. Låt oss skapa en film som visar upp Lafors vackraste sida, det gör ju alla andra kommuner! Men tiden är knapp och börsen likaså. Kommunalrådet Musse får en snilleblixt: låt eleverna i nian spela in filmer med mobilerna, så blir det nyskapande och framför allt billigt!
Självklart är det många av ungdomarna som vill spela in en film om Lafors! Tyvärr (och det här är också en brist i filmen som bara blir större efter hand) så är Musse och framför allt deras lärarinna klantiga, låter dem ila iväg och hejar tafatt på dem utan att ge dem råd eller styrning. Några av de resulterande filmerna är så roliga att jag skrattar så jag tappar andan! Samtidigt kan man se hur kul det var för ungdomarna att bli tillfrågade om att beskriva sina liv. Det gäller allra mest för filmens två unga huvudpersoner, Aida och Dana, som upptäcker mer och mer om livet och samhället medan de susar runt i Lafors och filmar dem de möter.


Det är intressant att notera att så gott som alla personer som Dana och Aida möter pratar västsvenska med brytning av andra språk, för att de är inflyttade från andra delar av världen för ett, tio eller tjugo år sedan. De har också olika syn på hur det skulle bli om Superbilly etablerade sig i Lafors. Många är glada, för de vill kunna handla billigt. De som jobbar i garveriet, stadens (forn)stora industri, har dock hört att Superbillys produkter är tillverkade under dåliga förhållanden av underbetalda människor i fattiga länder. Nu öppnas Aidas ögon för världens orättvisor, och när hon kopplar det till vad hon själv sett i sitt födelseland blir hon ilsken och tar ut det på nästa person hon möter. Det visar i sin tur upp skillnaderna mellan de två bästa vännerna: Danas välbärgade föräldrar vill att deras dotter skall vara modig, men Aidas moster och fostermamma är rädd för vad det kan få för konsekvenser för hennes eget jobb.


Blir flickornas Lafors-film bra? Tack och lov slutar filmen inte i några "underdog-som-vinner-till-folkets-jubel"-scener, för det är inte det som är meningen. Amatörer är en fin skildring av bandet mellan två vänner som är så där starkt som det just kan vara mellan två tonåringar som håller på att hitta sin plats i världen. Vid sidan av dem visar filmen också Musse, den kloke och entusiastiske Laforsbon som rubbas i sin trygghet när han först är för brun i skinnet för att duga till reklamfilmen, sedan inte kan tala med sin egen mamma för att hon glömt svenskan och bara kommer ihåg tamil. Amatörer må visa stökiga scener med skakig handkamera, men det den säger i tysta, stilla scener är det som är minnesvärt.

Lafors kommun har en hemsida på Facebook där man ser vad som händer!

"Rondälgen" i Lafors

2 kommentarer:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Jag hade gärna tyckt bättre om denna film. Liten stad i Västergötland (i trakterna nära min sommaridyll Borås), för mig nya och duktiga skådespelare och nyanserade konflikter.

Dock finns det en ringaktning av den svenska småstaden och landsbygden som genomsyrar filmen. Den gestaltar sig som ett hån och en överlägsen attityd mot de som försöker hävda att Sverige och den svenska landsorten är något fint och inget att skämmas över. Det är synd och förtar filmens andra kvaliteer.

Bäst är de 2 minuter som ges åt de två andra stadsfilmerna som inte görs av filmens huvudpersoner. Presentationen av dem är helt genial och fick mig att skratta gott.

Jenny B sa...

Jag ser inte det hånet mot landsbygden som du uppfattar i filmen, men det är bra att få höra dig säga det eftersom alla tolkningar kan skilja sig åt.