torsdag 9 maj 2024

Starter Villain av John Scalzi

Ett oväntat arv från en rik släkting skulle hjälpa Charlie Fitzer att få ordning på sitt liv. Han skulle vilja köpa stadens pub för att driva den vidare när ägaren går i pension, men de sporadiska vikarietimmarna ger honom knappt nog för att täcka mat och husrum, och vad gäller husrum vill halvsyskonen gärna ställa honom på gatan så att de kan sälja familjehemmet och dela på pengarna. Så händer just det oväntade - morbrodern Jake Baldwin dör, och fastän de inte träffats på åratal så blir Charlie kontaktad inför hans begravning. Jake Baldwin var en magnat inom parkeringsbranschen, och det verkar kunna ordna sig med lånet till att köpa puben i alla fall.

Men parkeringskonsortiet var bara en front för Jake Baldwins verkliga affärer, vilket blir övertydligt vid minnesceremonin inför gravsättningen. Inte nog med att blomsterkransarna levereras med ilskna eller skadeglada budskap, de fåtaliga gästerna är där för att försäkra sig om att Baldwin verkligen är död och handgripligen se till att han blir det, om han inte skulle vara det.

Bit för bit lotsas Charlie in i kunskapen om Jake Baldwins huvudsakliga affärsområde av människor som arbetade för honom. Och inte bara människor - nu får vi veta varför vi så ofta får se ondskefulla konspiratörer med en katt i famnen på film. För övrigt är det Bond-filmerna som har tagit intryck av gruppen vi möter, inte vice versa. Men jodå, det som hamnar i Charlies knä är inte bara ett världsomspännande konglomerat av avancerade tekniker för spionage och utpressning på hög nivå, utan också ett nätverk av ledare för olika internationella brottssyndikat med ett glödhett intresse för morbror Jakes affärer. De bjuder in honom till vidare överläggningar, och tack och lov är Charlie tillräckligt smart för att inse att han inte är tillräckligt erfaren eller kallhamrad för att spela på samma nivå som de långtida gangsterbossarna med blod på sina händer. Han försöker välja vilka han kan lita på och vi kan hoppas med honom att han väljer rätt.

Starter Villain är en i huvudsak lättsam bok, skämtsam och pratig både före och efter det att Charlie får reda på att han sitter mitt i en härva av internationella karteller med Mutually Assured Destruction som enda hämsko för att inte utplåna varandra. Det visar sig att morbror Jake själv inte var en (lika) grym gangsterboss med härskarambitioner som de övriga, utan "bara" tillhandahöll de högteknologiska metoderna för att hota och förstöra de övrigas operationer, vilket också var mycket mer lukrativt. Effekterna på marknivå av brottssyndikatens aktioner ligger utanför bokens handling. Under händelsernas gång sker några mord men utan alltför mycket sorg eller fokus på blodiga detaljer. På det stora hela är boken snabbläst, underhållande men kanske inte så minnesvärd.


Inga kommentarer: