söndag 19 maj 2024

Förlåt på Ö2 Scenkonst Bergsgatan

Influencers skall se ut som att de har det lättaste och skönaste livet, ett man vill efterlikna genom att köpa samma saker som de. Men bakom kameran är tempot högt - Oresteen hetsar i och ur nya kläder (pyttesmå T-shirts med logos från dyra designers), nya leenden, nya bakgrunder och nya peppiga repliker till sina följare. Som han fick veta när han signades för det här livet: man måste posta nytt content flera gånger om dagen, man måste ge tjugotusen procent! Skönheten i hans redan vackra hjärtformade ansikte är förstärkt med lösögonfransar och långa lösnaglar i läcker färg.


Oresteen vill - som nästan alla andra influencers, åtminstone för syns skull - inte bara visa sina inköp och glittrande fester, utan uppmuntra sina följare till att leva så att de mår bra. Men det är litet ironiskt att han talar om att de inte skall vara en följare utan en ledare som vågar leva sitt eget liv, när det är så att han själv lever av sina femhundratusen följare... Och sedan är det den där hemska händelsen som lägger sin skugga över allt som händer på scenen - den där som han behöver göra en Förlåt-video för. Men det har han inte blivit klart med, för han kunde ju inte komma på vilket tonläge och mängd av fejkade tårar som skulle få honom att låta mest äkta.


Oliver Andersson spelar Oresteen och rycker i trådarna för att få sitt enda rum att bli en hel värld av fina saker att spela in och sända ut i den riktiga världen. Han är fantastiskt skicklig och trovärdig i varje ögonblick: när han spelar sin influencer-lycko-roll, när han i sin roll fejkar att han inte spelar en roll men just då spelar mer än någonsin, och när man ser den riktiga människan kika fram i sprickorna. 


Det är nog en medveten ironi att Oresteens namn för tankarna till de stora, tragiska människoödena i Orestien som vi minns över tvåtusen år senare. Här handlar liv och död om vilken märkesväska man just köpt. Pjäsen Förlåt är en virvelvind som säger jättemycket om sådant som är viktigt och stort i mångas liv just nu, fastän de flesta gissar att det är fejk. Och visst brukar de mest hängivna följarna bli än mer trogna efter att en influencer gjort ett felsteg, gråtit ut och bett om förlåtelse. Oresteen kan nog samla ihop sig och fortsätta le och shoppa inför kamerorna - om han inte fått nog av det hela.


Foto: Kevin Chang

2 kommentarer:

Matilda sa...

Spännande tema! Kul när det går att göra bra teater på aktuella fenomen.

Jenny B sa...

Ja, och det är skickligt gjort, vare sig man känner till influencervärlden eller ej!