fredag 3 maj 2024

System Collapse av Martha Wells

System Collapse
tar vid direkt efter handlingen i Network Effect på en planet där terraformning och kolonisation inte gått bra - såväl människor som underhållssystem hade blivit infekterade av virus med ohyggliga resultat. Några människor och AI-system hade dock klarat sig och var på väg att bli omhändertagna av universitetsorganisationen Preservation varav nu vår vän Murderbot är en del. 

Finns det några problem kvar? Ja, förstås finns det det! Det visar sig att en grupp kolonisatörer gav sig av från huvudgruppen för några decennier sedan och möjligen bosatte sig vid planetens pol. Ännu fler människor som försatt sig i krångliga situationer för Murderbot att behöva hantera. Och för att göra saken ännu värre tillkommer nu ett skepp med väktare och SecUnits från det giriga företaget Barish-Estranza. Sedan Fugitive Telemetry vet vi hur hänsynslöst de shanghaiar människor till att bli deras livegna och arbeta under gruvliga förhållanden.

Den tekniska jargongen och de många snabba utvikningarna och sarkastiska kommentarerna kan göra det svårt att komma in i läsningen av böckerna om MurderBot. Beskrivningarna av miljöerna, alltså egentligen skepp, tunnlar och fientliga jordbruksmaskiner, är noggranna men ibland svårkodade. När väl omgivningens utseende klarnat och handlingen kickat igång går det snabbt. I den här boken får vår favoritSecUnit mindre av me-time i form av avslappnat tittande på Sanctuary Moon, mer av gnabbande med en klon av hatkärleken ART (varav en replik fick mig att skratta högt), och faktiskt ett tillfälle att använda kunskaperna från det myckna underhållningsserietittandet till ett livräddande uppdrag. Men även om problemen verkar lösa sig mot slutet känns det ändå som att System Collapse är en mellanbok.

Fler böcker av Martha Wells:

Inga kommentarer: