söndag 17 december 2023

Det händer här av Henrik Bromander

Vad har man att leva för? Omständigheterna kan få det att kännas som att man är inlåst i något man inte vill vara i, särskilt när man är ung och inte har sett mycket mer än sitt egna liv. Att hamna någon annanstans kan vara en chans att se nya valmöjligheter, eller att fastna i samma deprimerande hjulspår under de nya omständigheterna. I Henrik Bromanders bok Det händer här möter vi fyra ungdomar med helt olika livsbanor. Först Jennie med mycket tonårsilska mot de plastiga klasskamraterna och den usle killen som dumpat henne. En vecka på musiklägret Popkollo skulle kunna vara en chans att utveckla låtskrivandet - eller i värsta fall ett bevis på att inget någonsin kommer att bli bättre.

Thomas är mobbad i skolan och att resa till Lanzarote är inte samma andningspaus för honom som för föräldrarna. Mamma och pappa vill väl men det är ännu jobbigare för Thomas. När han hittar en jämnårig kille är det första gången han har en vän som vill ha honom med sig, och han följer med Petri även när äventyren blir mer och mer farliga och fastän Petri från början varit en opålitlig vän.

Generellt flyter Bromanders prosa bäst när han berättar vad som händer. Mindre lyckat låter det när huvudpersonerna börjar beskriva sig själva och sina drivkrafter; ordvalen och formuleringarna blir onaturliga och ibland högtravande. Det märks tydligast i tredje berättelsen om Amanda som lever ut sina konstnärsdrömmar i New York för att trotsa sin familjs förväntningar. Men just på slutet kommer en fint beskriven scen som bryter av mot Amandas övriga liv och verkar slå an något i henne likaväl som hos en läsare som är lika trött på hennes tvångsmässiga festande som hon själv.

I den sista berättelsen har Robert lämnat sin födelsestad och flyttat till Thailand för att träna thaiboxning med de bästa och hårdaste. Han har en dröm om något annat och det är en stark drivkraft, och han (liksom de övriga tre huvudpersonerna) möter sexuell tillfredsställelse under oväntade förhållanden. Men i den tuffa konkurrensen är det inte säkert att Roberts styrka och vilja står sig. Om drömmen krossas i Thailand är han lika nollställd som han var hemma i Karlskrona. Men inget annan väg i livet verkar heller lockande just där och då.

Det händer här är Henrik Bromanders debutbok i prosaformat, och man kan känna igen teman och språk från senare böcker, där han blivit säkrare och bättre som författare.

Fler böcker av Henrik Bromander:

Inga kommentarer: