lördag 9 december 2023

MAC/CCB i Lissabon

I stadsdelen Belém i Lissabon finns kulturcentret Centro Cultural de Belém. Jag var där veckan innan Museum of Contemporary Art öppnade, alltså MAC-biten av konstdelen, och det var bara Berardo Collection jag såg, men bara den är rik och varierad nog för att ge en god bild av 1900-talets konst, med andra verk än de vi brukar se av kända konstnärer, och verk av konstnärer vi inte känner till lika väl här uppe i norr, alla upphängda efter tema och med initierade beskrivningar av tidens strömningar.





Notera godispapperet nere i vänstra hörnet av Kurt Schwitters collage - Fox apelsinkola! Femtio år senare stod den maskinen i Maraboufabriken i Sundbyberg, och undertecknad föråt sig på citronkolor under sin första vecka som anställd där.






Fascinerad stannar jag framför Oskar Schlemmers Triadisches Ballett från 1922 med musik av Paul Hindemith, återskapad år 1970 av Margarete Hastings. Så vacker, meditativ och fantasieggande.






Det är underbart att se de lysande färgerna på tavlorna från mellankrigstiden.





Surrealister är alltid spännande.






Likaså de skönt taktila skulpturerna från 1960-talet.








Pop-Art-sektionen hade litet väl mycket fokus på pinuppor, men en del annat intressant. Och så ännu en svårbegriplig tavla av den brasilianske (!) konstnären Öyvind Fahlström. 





Bara den här kollektionen som sprider sig över andra våningen är värd ett besök, och när nu även de övriga delarna har öppnat finns det ännu mer god konst att uppleva på Centro Cultural de Belém.

Inga kommentarer: