tisdag 19 december 2023

Wonka

Willy Wonkas chokladfabrik, som vi har läst om i Roald Dahls bok och sett i två olika filmer, den fantastiska chokladfabriken där choklad strömmar i floder och karameller med otroliga egenskaper växer fram - hur byggde han upp den? Nja, det får vi inte riktigt se i filmen Wonka som berättar om chokladgeniets första steg mot framgång. Där sker en massa magiska händelser utanför bild, eller berättas fram i sång, och så får vi se det spännande resultatet, och det i sig är alltid överraskande och lockande.


Vi får se desto fler detaljer av motgångarna som den unge Willy Wonka möter, och de otäcka skurkarna som försöker lägga krokben för honom. Äntligen har han kommit till Galeries Gourmet, finsmakarcentrat i en stad med stilig centraleuropeisk arkitektur, en opera som spelar Soldat de Chocolat och förtroendeingivande tyskklingande butiksnamn. Men först hamnar den unge mannen i livegenskap på ett tvätteri, och samtidigt drar han på sig vreden från stadens Chokladkartell - de tre chokladtillverkarna Prodnose, Fickelgruber och anföraren Slugworth vars beslutsamma hämndlystnad är otäckt utblandad med ett kryddmått galenskap.


Men Willy Wonka har unika ingredienser från hela världen, kunskapen om hur han skall blanda dem till delikata praliner med spännande effekter, och därtill förmågan att lösa problem medelst listighet och finurliga apparater. Olyckssyskonen på tvätteriet blir hans förtrogna, och när Wonkas godisbitar hjälper stadens befolkning att uppfylla sina drömmar kommer han närmare sin egen dröm om en egen butik i Galeries Gourmet. Men det gör också motståndet från Chokladkartellen ännu starkare och farligare.


Filmen Wonka är tryfferad med flera härliga sång- och dansnummer, självklart Oompa-Loompa-trudelutten från 1971 års film, och från den också den kända Pure Imagination med delvis vänligare text. För den Willy Wonka vi möter här är inte den vuxne, cyniske mannen som gärna låter irriterande människor skadas av sin egen dumhet, utan en ung pojke vars vilja att ge världen något gott (ännu) inte minskats av hur många av dess invånare som är giriga och elaka. Genomgående för filmen är att grymmare scener är tillrättalagda så att de skall bli mer lustiga än sorgliga, vilket egentligen inte rimmar med Roald Dahls påminnelser om att världen kan vara riktigt grym ibland. Men de finurliga rimmen i sångerna, de praktfulla chokladskapelserna och den sympatiska historien i Wonka är övertygande på sitt eget sätt och gör filmen till en skön och omtumlande upplevelse.

2 kommentarer:

Matilda sa...

Detta är kanske den mest positiva recensionen jag läst av Wonka hittills. Blev lite nyfiken, men kanske väntar tills den går att ses på streaming-tjänst.

Jenny B sa...

Jag har till och med läst ännu mer positiva recensioner! Jag förutsåg att man kan bli godissugen när man ser filmen så en vän och jag såg den på en bio som serverade Afternoon Tea och delikata snittar och sötsaker!