tisdag 10 januari 2023

Evigt Liv på Liljevalchs

Ibland kan Liljevalchs (och även andra konsthallar) slira litet när de gör en utställning om ett vetenskapligt tema - man plockar in närliggande ämnen som egentligen inte hör dit men kanske "känns" lika spännande. Första salen på Liljevalchs utställning Evigt liv ger litet sådana vibbar. Jo, Evighetsmaskinen platsar där, men inte nödvändigtvis Ann Lislegaards tidsresande räv, hur intressant den än är, eller chatroboten som ställer slumpmässiga djupa frågor men till slut blir litet för mjäkig och ursäktande.



Men ger man sig in i de andra salarna så tilltar snart graden av intressanta tekniska uppfinningar och vetenskapliga upptäckter. Där finns en akvaponisk anläggning där fisk i en tank ger näring åt växterna ovanpå den och vice versa i ett kretslopp som kan ge nyttig föda även åt människorna kring anläggningen som vill leva långa, hälsosamma liv.




I en större sal finns en charmig Ålderstrappa för en snigel designad av Niki Lindroth von Bahr. I samma sal kan man finna direkta presentationer av forskning som undersöker och kan ge svar på frågor om hur man på cellnivå håller kroppen livskraftig längre, forskning som dessutom belönats med Nobelpris under olika år. Ett välgjort interaktivt bildspel visar de viktiga funktionerna av telomerer och makrofagi i celler, och hur den revolutionerande tekniken CRISPR kan påverka DNA på de sätt man önskar.

En modell av proteinet Cas9 som har en nyckelroll i användningen av CRISPR

Konstnären Anna Dumitriu har skapat ett gammaldags medicinkabinett fyllt av piller och tinkturer som skall lindra symptom från framtida åkommor, framställda av framtidens tekniker. Det kabinettet vill jag ha, det vackra skåpet och det spännande innehållet, så att jag också kan leva frisk och stark i hundratals år till!


Kanske var jag för sträng och avfärdande på min väg mot den här salen. För vill vi människor leva ett långt liv behöver vi ha ett fungerande samhälle, och det är vad de presenterade Nobelpristagarna i fred har arbetat för. Och konsten är evig, och visst behöver vi den för att våra långa liv inte skall kännas tomma. Det är extra fint att en större installation visar en scen ur litteraturpristagaren Kazuo Ishiguros bok Klara och solen som ju just handlar om att skapa evigt liv.



Inga kommentarer: