fredag 27 januari 2023

The Old Man

Vi är många som fascineras av spionlivet - att leva under falskt namn, låtsas ha en annan bakgrund än man har, alltid vara diskret och smälta in bland andra, och alltid vara vaksam på figurer som är ute efter ens liv. Man kan aldrig dra sig tillbaka från det livet, hur mycket man än skulle vilja. Det kommer att finnas människor och organisationer som vill leta upp dig, antingen för att få information eller för att hämnas för sådant du gjorde för åratal sedan. Sådana är omständigheterna för den tidigare CIA-agenten Dan Chase. 


Nu är det inte bara gamla fiender han behöver hålla utkik efter; hans egna förra arbetsgivare sänder ut ett team för att hämta tillbaka honom till CIA. Det handlar om smutsiga förhandlingar med tidigare fiender och allierade i Afghanistan, och Dan Chase är ett bondeoffer - nej, inte ett bondeoffer utan en viktig trofé att utväxla mot annat, en mycket åtråvärd aktör för personen på andra sidan förhandlingsbordet.


Men Dan Chase tänker inte ge upp sitt liv som ett passivt paket. De som sänds i hans väg för att paketera och leverera honom möter hårt motstånd. Chase blir hjälpt av att en hög chef på CIA och tillika tidigare vän, Harold Harper, ger honom förvarningar om operationerna. Men Harpers motiv är också grumliga, och därtill väcker han misstankar bland sina kollegor.


Fightscenerna i The Old Man är mycket realistiska - inga korta slag som snabbt slår ut motståndaren, utan utdragna brottningskamper där båda parter är lika motiverade att vinna och båda drar på sig skador som hindrar och oroar. Nu är ju Dan Chase en äldre man så visst kan man undra hur han faktiskt orkar med intensiva fysiska närkamper med yngre förmågor nästan dagligen. Men han har också två äss i rockärmen: sina två lojala kamphundar som svarar på hans kommandon på tyska.


De första avsnitten av The Old Man har en riktigt bra och intressant stämning, där allt får ta sin tid utan hets trots att tempot är högt; detaljerade telefonkonversationer med lönnmördare hack i häl, stridsscener som inte klaras av bam-bam, situationer där man stillsamt behöver övertyga någon om sina ärliga intentioner (goda eller ej). I andra halvan av serien glider serien in i mer bekanta spionhistoriemiljöer; palats, lyxbåtar, internationella vapenhandlare. Dessutom tänjs de många personliga banden mellan aktörerna till litet bortom det trovärdiga. Men The Old Man är fortfarande en mycket välgjord och spännande serie, och jag ser fram emot den andra säsongen.


Inga kommentarer: