lördag 21 januari 2023

Blonde

Världen såg den blonderade kvinnans framgångar och alla ville vara henne eller ha henne. Eller knuffa ned henne från hennes upphöjda position. Sedan fick världen veta om den blonderade kvinnans sorger och ville älska och trösta henne, när det var för sent. Joyce Carol Oates bok Blonde berättade allra mest om alla de svåra tiderna i Norma Jeanes/Marilyn Monroes liv, innan hon blev känd och eftertraktad och även efter det; sorgen mitt i strålkastarskenet och glittret. Filmen baserad på boken gör detsamma med ännu större fokus på det omtumlande och jobbiga, från barnets förvirrade uppväxt med en psykiskt sjuk mamma till en massa människor som älskade det de såg men för vilka hon fortfarande måste spela en roll - olika roller.


Ana de Armas är inte porträttlik men hon blir en god gestaltning av det bräckligt vackra och åtråvärda med sina noppade ögonbryn, generösa läppar och förstås skyn av blonda lockar kring huvudet. Ja, vi ser henne behandlas illa och bli besviken gång på gång. Recensenter har kallat filmatiseringen trauma porn men det är en slapp klassificering. En engagerad tittare kan fylla framgångarna och känslorna av lycka i tomrummen mellan scenerna i filmen Blonde. En annan tittare kan känna igen sig i hur man, när livet är svårt och man har glömt att det kan vara bra, känner det som att man knuffas från en svår situation till en annan utan paus.


Självklart måste inte alla som ser Blonde tycka att filmen är bra, men jag tror att en del av oss uppskattar att någon försöker förstå och visa sveken och sorgerna den blonderade filmstjärnan gick igenom, och att filmen är en påminnelse om att vi inte skall handskas så vårdslöst med dem som vi satt på en piedestal.

Inga kommentarer: