måndag 30 januari 2023

Reboot

Även för tjugo år sedan fanns det komediserier som var rappa och smarta, men också väldigt många som var småroliga på ett familjevänligt sätt och som kanske inte står sig så bra idag. En av dem var (den fiktiva serien) Step Right Up, där en halvt misslyckad exmake bor kvar hos frun, den nya mannen och den lille sonen. Men nostalgi är en stark faktor parad med önskan om att skaka om och skärpa till, så nu har Hannah Korman idén om att göra en reboot av Step Right Up - fast nu litet fräckare och mer vågad.


Film- och TV-branschen är hård även mot dem som har gamla framgångar att förvalta, så det förvånar nog ingen att de tidigare huvudrollsinnehavarna gärna kliver tillbaka in i sitt gamla sitcom-hem. Reed Sterling lämnar med låtsat tvivel sin karriär som seriös Broadway-skådespelare, Bree Marie Jensen får (ännu) en anledning att lämna sin kunglige make i ett kallt nordiskt land, Clay Barber har nog stött på lika många motgångar som sin originalkaraktär, och den uppvuxna barnstjärnan Zack Jackson är jätteglad att få flytta in med sin TV-familj igen. Hannah å sin sida drivs av en outtalad vilja att bearbeta sina egna barndomstrauman genom denna uppdaterade reboot - och det kommer hon att få, på fler sätt  än hon tror.


Men hur mycket vi pretto-tittare kan längta efter en smart twist och ironiska kommentarer på våra gamla minnen, så satsar TV-bolagen helst på det invanda som funkar för den breda massan: enkla skämt som alla fattar, kanske litet lyteskomik och också slapstick. I writers' room sitter nu både ett gäng med rappkäftade gamla rävar och en rad unga woke kids med koll på samtiden. Vi får faktiskt inte se så mycket av serien Step Right Up, men vi kan tänka oss att den gör precis som serien Reboot (den vi faktiskt ser): en avvägning mellan gamla, pålitligt roliga situationer och edgy scener som får en att skratta medan det hugger i hjärtat. I de första avsnitten har Reboot just den perfekta balansen, och det är ett dubbelt nöje att se! Sedan tippar den över litet för mycket åt "gammalt och beprövat"-hållet, men den är fortfarande mycket bra och jag ser gärna någon säsong till eller två.

Inga kommentarer: