söndag 15 januari 2023

The Grave

En jordbävning i norra Israel blottlägger tre människoskelett. De undersöks och man hittar en del underligheter - skador på kraniet, en vigselring som ligger som att personen har svalt den. Men framför allt upptäcker man att skelettens DNA exakt matchar tre människor - som fortfarande lever.


Vi har redan mött några av de människorna. En av dem är Nico, en föreläsare som uppträder på företagsevent. Under en föregiven tankeläsning av Keren, en kvinna ur publiken, ser han henne död i grymma scener som skrämmer honom. De fortsätter att oroa honom när de två inleder ett förhållande. Den andra personen med dubbelgångare är Avigail som sitter i fängelse anklagad för mord.


Den tredje personen är Yoel Russo som arbetar på naturvårdsreservatet i närheten av fyndplatsen. Han är änkling sedan en bilolycka dödade hans höggravida hustru Hila på väg till sjukhuset. Sonen Noah lever, men börjar se syner av sin mor och tala om andra underligheter.


Polisutredningen går metodiskt och noggrant till under ledning av den engagerade Hava Popper. Hennes undersökningar varvas med vad de tre själva försöker ta reda på av vad som händer. De verkar inte känna varandra eller veta vad det hela handlar om, men vi tittare kan pussla samman ledtrådarna av det vi får se. Det långsamma tempot, som också avspeglar sig i huvudpersonernas lugna, vackra röster, är just rätt för att ge en fascinerande stämning och avslöja detaljer i lagom tid. 


Varje avsnitt ger mersmak, fram till de allra sista två då trådarna börjar fransa sig när de borde knytas ihop åtminstone halvt. Det står klart att något övernaturligt har hänt men historien spretar så att det blir svårt att se någon sammanhängade teori om händelserna. Det är tråkigt när mysterier lastas på varandra som om de vore utbytbara. Dock har seriens showrunner sagt att han har planer för en andra säsong och det vore riktigt givande att få se en fortsättning på TV-serien The Grave.

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
" The Grave" låter som en mycket spännande och intressant tv- serie!

Marika Frykholm