måndag 1 augusti 2022

Leviathan Falls av James S.A. Corey

Under några decennier har Laconia kunnat styra över mänskligheten i dess spridning över flera andra solsystem, tack vare sina överlägsna militära rymdskepp. Men de är inte omöjliga att skada, det fick vi veta i förra boken, Tiamat's Wrath, så motståndsrörelsen har inte gett upp. Och Naomi Nagata är centrum för den, på Rocinante med sina närmaste förtrogna och på intressanta omvägar också dottern till Laconias härskare Winston Duarte, Teresa.

Laconia har hela tiden i högre grad än andra kolonier använt sig av de kvarlämnade artefakter de funnit, och utför experiment med protomolekylen har de utvecklat dem vidare. I linje med en diktatur som bryr sig mer om att behålla makten än sina medborgare har man även experimenterat med protomolekylen på människor. Under kontrollerade former har sedan Winston Duarte låtit sig behandlas med protomolekylen, för att bli en god-emperor som för evigt kan leva och härska över sitt imperium, men självklart har det inte gått att styra protomolekylens verkningar och nu håller Duarte på att förvandlas till något ytterst svårkontrollerat.

Men människors ambitioner att kontrollera varandra bleknar i skuggan av det verkliga hotet: de obegripliga och dödliga händelser som uppenbarligen utlöses av ringarna. Det är som att de mörka krafterna som en gång stängde ned ringarna och förbindelserna mellan världarna, nu provar sig fram för att hitta det som skall utplåna de irriterande människorna. Ett tjugotal minuter av förlorat medvetande för alla invånare i ett solsystem var ett försök, nästa försök blir mer brutalt, och efteråt kan uppmärksamma forskare registrera att ingreppen också vrider på naturlagarna, så att ljusets hastighet blir långsammare under några sekunder. Mänsklighetens fiender kan alltså bända fysikens lagar hur de vill. Och fortfarande strider människor om vem som skall få styra de andra. Det är svårt att se en väg till fred. Kanske är mänskligheten för egoistisk för att klara av att leva i harmoni. James Holden har hela tiden trott på människans möjligheter att välja ett bra liv för sig själv, men efter ett långt liv av kamp börjar han krackelera till både kropp och själ. Kan det gå att få mänskligheten att komma överens och sluta skada varandra? Efter åtta fantastiska böcker packade med action och kosmologiska implikationer är det inte konstigt att det känns tomt när historien avslutas i Leviathan Falls.

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Låter som en mycket intressant och tänkvärd bok! För att inte tala om att det också låter som en mycket spännande bok! Jag menar det jag läste som du skrev om att mänskligheten kanske är för egoistisk. Det var vad vad jag läsa och det låter mycket intressant tyckte jag.

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Tack för din kommentar! En bok är ju bara en (i det här fallet två!) författares tankar om hur det kan gå, så man måste ju inte tro på det till hundra procent, men om man läser många olika tankar om hur det kan bli i framtiden så kan man ju väga samman de olika visionerna och tänka sig något själv.

Det här var nionde boken i en serie och alla har varit spännande!