onsdag 31 augusti 2022

Glory av NoViolet Bulawayo

Folket har samlats för att hylla landets härskare, hurra! Nej, "folket" är fel; vi är bland djur och istället för "man" och "woman" skriver vi "mal" och "femal", en nedkortning av ordet "animal". På så sätt blir NoViolet Bulawayos historia mer allmängiltig, och inte heller utspelar den sig i ett land vi känner till utan i "Jidada with a -da and another -da!", fastän händelserna är skissade på Zimbabwes nutidshistoria.

Den åldrade härskaren som alla står och väntar på har lett landet sedan frihetskriget för över sextio år sedan. Men just den här dagen skall några händelser sätta igång något mycket större: en palatskupp, följt av en ny interimsledare och sedan ett val där folket ganska länge känner att deras röst kommer att höras och allt kommer att bli bättre. Men nej. Efter att ha styrts av en regering innehållande the Minister of the Revolution, the Minister of Corruption, the Minister of Order, the Minister of Things, the Minister of Nothing, the Minister of Propaganda, the Minister of Homophobic Affairs, the Minister of Disinformation, and the Minister of Looting, kommer nu en härskare vars girighet och storhetsvansinne inte har några gränser.

I landet befolkat av hästar, kor, grisar, getter, höns, påfåglar och många andra talande djur har NoViolet Bulawayo hittat en fantastisk berättarröst, med upprepningar av bisatser, meningar och ord som ger poesi och rytm åt handlingen - och också understryker allvaret när de riktigt mörka och blodiga minnena börjar komma upp halvvägs genom boken. Största delen av boken lyfter fram komiken i den dysfunktionella vardagen, där invånarna inte längre räknar med att avloppet skall fungera eller hålen i vägbanorna, vilket lagras med en humor som gör livet lättare. Man kan känna igen stämningen från till exempel Abdulrazak Gurnahs Admiring Silence och Ngugi wa Thiong'os Wizard of the Crow, men NoViolet Bulawayo har en egen röst.

Det är med grymhet och övervåld som människorna hålls i schack. Kan det hålla för alltid? Kan det komma en tid när folkets protester faktiskt leder till ett rättvist styre? Finns det några som kan ta den platsen? Att skriva om missbruket och hyckleriet likaväl som hoppet och det önskade goda slutet, det är nog ett viktigt steg i att fortsätta att ge såväl de drabbade som de som ser på en insikt, en röst och hopp om förändring.

Fler böcker av NoViolet Bulawayo:

Inga kommentarer: