söndag 21 augusti 2022

Sommar med Eldfågeln i Konserthuset

Spännande berättelser som fått musik stod på programmet för Kungliga Filharmonikernas andra konsert i Konserthuset efter sommaruppehållet. Först fick vi höra Den vilde jägaren (1883) av César Franck, där en lysten greve ger sig ut för att jaga trots att det är söndag och kyrkdag. I inledningen hör vi jakthornen ställas mot kyrkklockorna och den stillsamma pastoralen från byn. Men när greven förbannas för sitt brott mot sabbaten stegras spänningen likaså tonstyrkan i salen, och demonerna som jagar honom gör musiken skrämmande och stark.


Som balsam fick vi sedan ljuvliga harmonier och skönhet i Joaquín Rodrigos Concierto de Aranjuez (1939), en gitarrkonsert där framför allt den andra satsen är känd och älskad. Men även första och tredje satsen innehåller lekfulla partier där orkestern, eller ett enskilt instrument som en oboe eller cello, plockar upp en slinga från sologitarren. Kvällens solist var Jacob Kellerman som med stor virtuositet och inlevelse framförde det fina numret, och han fick välförtjänta stående ovationer från charmade åhörare. Jag hör gärna mer av honom och hans instrument som ju inte är så vanligt i klassiska sammanhang.

Efter paus fick vi ett nyskrivet verk, A Drama in the Air av Britta Byström efter en historia av Jules Verne där en främling kastar sig in i en uppstigande luftballong och vill stiga högre och högre utan att bry sig om om han kommer ned igen. Så själviskt, och så dramatiskt att få höra ballongflygaren försöka resonera med den galne intränglingen i Byströms musik!

Sist på programmet stod Igor Stravinskijs Eldfågeln-svit (1919). Kungliga Filharmonikerna hade inte heller detta året legat av sig över sommaren utan lät genom hela konserten tonsäkert och engagerat. Den unge dirigenten Anton Holmer ledde dem väl, ibland till orkanstyrka och ibland till en mjukare klang när musiken så tarvade. Det var ett ypperligt välvalt och framfört program i sommarkvällen!

Foto: Nadja Sjöström


2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag tyckte mycket om hela konserten men jag tyckte nästan att Jacob Kellermann med sitt vackra gitarrspel var bäst! Men jag tyckte väldigt mycket om hela koknsertprogrammet.

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Jacob Kellerman var mycket bra och likaså musiken han spelade! Men som du också säger, så tyckte jag att hela konsertprogrammet var mycket bra.